burney falls california

Throwback Thursday – Burney Falls

av Ann-Louise

Dagens inlägg blir en tillbakablick till september 2007 då jag besökte Burney Falls i norra Kalifornien. Jag hade nog aldrig hittat hit om det inte varit för mina släktingar som bor i Chico, drygt 20 mil söder om vattenfallen. De tog med mig på en utflykt där vi under en dag besökte Lake Shasta Caverns samt detta majestätiska vattenfall.

burney falls california

Burney Falls ligger i Burney Creek, i McArthur-Burney Falls Memorial State Park i Shasta county. Vattenfallen är hela 40 meter höga och här rinner det igenom cirka 379 miljoner liter varje dag!

Vattenfallet har fått sitt namn efter en nybyggare som hette Samuel Burney och som bodde här på 1850-talet. Namnet McArthur i parkens namn kommer också från nybyggare som kom hit i slutet av 1800-talet. Ättlingar till dessa båda personer/familjer räddade vattenfallet och området runt vattenfallet från exploatering genom att köpa marken och ge bort den till staten på 1920-talet. 1926 blev McArthur-Burney Falls-parken den andra statliga parken i Kalifornien. Intressant kuriosa är att president Theodore Roosevelt kallade dessa vattenfall för ”Världens åttonde underverk”. Vattenfallet fick statusen nationellt naturligt landmärke 1954.

burney falls california

I parken finns en affär, ett besökscenter och en presentbutik. Det finns även möjlighet till kanotpaddling, ridning, camping, fiske, picknick med mera. Numera finns även Wi-Fi, det fanns inte när jag var där för drygt tio år sedan, men oj vad jag skulle uppskattat det då. 🙂

Parken är öppen årets alla dagar men besökscentrets öppettider varierar. Aktuella öppettider kan man se på hemsidan. Att besöka parken kostar 8 USD per fordon.

Du kanske också vill läsa de här inläggen

5 Kommentarer

Helena - Oh darling, let's be adventurers (en svensk reseblogg) 21 februari, 2018 - 10:47

Åh så fina vattenfall. Skulle så gärna vilka se dom i verkligheten! Dom har legat ett tag på bucketlisten men få se när jag kommer dit.

Svara
Ann-Louise 21 februari, 2018 - 22:46

Ja det var verkligen jättefint där! Tyvärr ligger det ju lite avsides, men är väl värt ett besök tycker jag.

Svara
World by Tina 23 februari, 2018 - 09:18

Wow, det är något fullständigt magiskt med vattenfall. När jag besökte Victoria falls i Zimbabwe kändes det helt overkligt. 100 meter fritt fall=)

Svara
Ann-Louise 23 februari, 2018 - 22:41

Jag håller med, vattenfall är verkligen något alldeles speciellt. Det måste varit fantastiskt att se ett med 100 meter fritt fall!

Svara
Jojo-museet i Chico, Kalifornien - Från Stad till Strand 6 oktober, 2018 - 21:37

[…] Andra sevärdheter i norra Kalifornien som jag har skrivit om i bloggen är bland annat Lake Shasta Caverns och Burney Falls. […]

Svara

Lämna gärna en kommentar