Wira bruk tingshuset

Wira bruk – Sveriges första klingsmedja och en riktig idyll i Roslagen

av Ann-Louise

Har du planer på att besöka Roslagen i sommar? Missa då inte att göra ett besök på Wira bruk, en riktig idyll med gulliga röda stugor och en väl bevarad bruksmiljö. Att promenera här känns som en tidsresa flera hundra år tillbaka i tiden. Vi var här på nationaldagen och hela familjen tyckte att det här var en alldeles perfekt utflykt från Stockholm.

Wira bruk
Wira bruk bro

Wira bruks historia sträcker sig tillbaka till 1630-talet då brukets grundades av amiralen Claes Fleming för att man skulle tillverka värjor till trettioåriga kriget. Här smidde man även de värjor som Karl XII:s män använde när de drog ut i krig och under stormaktstiden var bruket en av Sveriges viktigaste vapensmedjor. Det sägs att 350 000 värjor har tillverkats här och värjorna var väldigt populära mycket tack vare de skickliga smederna från Solingen i Tyskland. Tidvis hade bruket också ensamrätt på leverans av värjor, sablar och bajonetter till svenska armén. Wira Bruk var Sveriges viktigaste klingsmedja mellan 1635 och 1775.

Wira bruk
Wira bruk

Under 1800-talet tillverkade man framför allt liar och under början av 1900-talet var det yxor och annat bruksmaterial som producerades. Den siste smeden på Wira bruk dog 1948 och då upphörde även all tillverkning här. Det dröjde till slutet av 1965 innan man restaurerade smedjorna och bildade stiftelsen Wira Bruk. Numera tillverkas det återigen smide i en av smedjorna här.

Wira bruk
Wira bruk

På Wira bruk finns idag två välbevarade smedjor från 1700-talet och 1800-talet samt en mer modern smedja som används idag. Här finns också ett museum, som tyvärr inte hade öppnat för säsongen när vi var där. Museet ligger i åldermansstugan där brukets ålderman bodde förr i tiden. Åldermän var ett annat ord för de klingsmeder som blivit för gamla för att kunna arbeta i smedjan. Enligt information på Wira Bruks hemsida har museet öppet från midsommardagen fram till den 16 augusti.

Museum Wira bruk
I det här huset ligger Wira bruks museum.
Stora smedjan Wira bruk
Stora och lilla smedjan. Den stora smedjan byggdes på 1790-talet och den lilla smedjan byggdes i mitten av 1800-talet.
Stora smedjan
Inuti stora smedjan.

Blir man fikasugen av att promenera omkring i den pittoreska miljön så kan man både fika och äta gott i Wira restaurang som ligger i tingshuset. Vi köpte rostbiffsmörgås, blåbärs- och hallonpaj, bulle och mazarin och allt var mycket gott! Tingshuset byggdes under första hälften av 1700-talet och är förmodligen den äldsta byggnaden i Wira. Kanske har du hört talas om kortspelet Vira? Det lär ha uppfunnits just här i tingshuset då rätten blev insnöade under ett vinterting i början av 1800-talet. Bilden högst upp i inlägget visar hur det vackra tingshuset ser ut på utsidan.

Wira bruk tingshuset
Vi satt ute och fikade men väljer man att sitta inomhus ser det ut så här i tingshuset.
Wira bruk fika
Supergott fika på vackert porslin.

Det smide som idag tillverkas här kan du köpa med dig hem i konstsmidesbutiken som ligger mitt emot Tingshuset. Butiken är inrymd i den gamla inspektorsbostaden som byggdes 1793. Är du ute efter konst och hantverk från Roslagen så hittar du det i kulturstugan som är brukets gamla kaffestuga.

Wira bruk inspektorsbostaden
Inspektorsbostaden där du kan köpa smide tillverkat på bruket.
Wira bruk hantverk kaffestugan
I kulturstugan finns lokalt hantverk till försäljning.

På Wira bruk kan du också se Wiraspelen som äger rum varje sommar och är ett av Sveriges största musikskådespel. Spelen handlar om 1750-talets vapenbruk i Wira och i år är premiären den 10 juli. Man spelar sedan en föreställning om dagen fram till 18 juli.

Wira bruk trädkoja
I en av trädgårdarna i Wira finns den här underbara trädkojan.
Wira bruk lekstuga
Ett litet gulligt hus vid strandkanten.

Om du vill vandra hit så passerar Roslagsleden förbi Wira bruk. Du kan antingen gå etapp fem från Domarudden utanför Åkersberga och gå 20 kilometer till Wira bruk eller starta vid Wira bruk och gå etapp sex till Penningby, en sträcka på 22 km.

Bro
Wira bruk

Hitta till Wira bruk – länk till karta.

Mer information samt aktuella öppettider hittar du på Wira Bruks hemsida. Där finns också en text som du kan skriva ut och ha med dig som guide när du vandrar runt i bruksmiljön.

Wira bruk informationsskylt karta
Wira bruk monster

När du ändå besöker Wira bruk så tycker jag att du ska stanna till och ta en titt på vackra Roslags-Kulla kyrka som ligger ett par kilometer därifrån (kommer du från Stockholm så ligger kyrkan precis där du svänger av mot Wira bruk. Jag är väldigt svag för träkyrkor och den här kyrkan måste vara en av de vackraste jag sett. Den är från 1706 och är byggd i timmer.

Roslags-Kulla kyrka
Roslags-Kulla kyrka några kilometer från Wira bruk.

Du kanske också vill läsa de här inläggen

8 Kommentarer

4000mil 15 juni, 2021 - 10:10

Vilket fint ställe! 🙂

Svara
Ann-Louise 15 juni, 2021 - 17:27

Ja, det var verkligen så mysigt! Älskar den typen av miljöer.

Svara
Lena i Wales och Spanien 16 juni, 2021 - 10:07

Vilket fint ställe och intressant historia. Njuter av dina fina bilder.
Har inte hört talas om detta ställe tidigare.
Det är många som gjort sig förmögenheter på krig, tyvärr.
Ha det bra!

Svara
Ann-Louise 18 juni, 2021 - 22:01

Tack, roligt att höra att du gillar bilderna. Wira bruk är verkligen fint och överträffade mina förväntningar. Väl värt ett besök om du är i närheten någon gång.

Svara
FREEDOMtravel 21 juni, 2021 - 08:25

Så fint det ser ut! och väldigt vackra bilder! Jag har bott länge i Åkersberga, men ändå aldrig varit vid Wira bruk … Men en massa andra bruk har vi besökt! Kanske blir det en tripp hit också vid tillfälle, tack för inspiration!

Svara
Ann-Louise 22 juni, 2021 - 22:47

Det blir väl ofta så, att man kanske inte besöker de platser man har allra närmast. Kan varmt rekommendera att ta en tur till Wira! Och tack för de fina orden om mina bilder.

Svara
Ditte 22 juni, 2021 - 18:14

Här är så fint och jag förstår att det blev en riktigt bra tur hit. Ett bra utflyktsmål. Väldigt fina bilder och för mig var det hög igenkänningsfaktor. Har varit här förr några gånger på Wiraspelen och även separat.

Svara
Ann-Louise 22 juni, 2021 - 22:48

Tack! Ja, det blev en riktigt mysig resa och jag gillar verkligen den här typen av platser. Det skulle vara roligt att se Wiraspelen också någon gång.

Svara

Lämna gärna en kommentar