Pacific Coast Highway 1, PCH, Bixby Creek Bridge.

Lucka 14 – California Highway 1

av Ann-Louise

Den vackraste bilvägen i USA?

California Highway 1,  eller Pacific Coast Highway som den också kallas, är en av de mest kända vägarna i USA. Det är förmodligen bara Route 66 som är mer välkänd. De flesta som åker Highway 1 åker mellan San Francisco och Los Angeles. Jag tycker dock att vägen norr om San Francisco är minst lika vacker.

California Highway 1 är 1 061 km lång och i söder börjar/slutar den vid Dana Point som ligger i Orange county strax söder om Los Angeles. I norr börjar/slutar Highway 1 vid Leggett i Mendocino county. Jag har åkt hela sträckan uppdelat på olika tillfällen. Highway 1 söder om San Francisco åkte jag i juni 2002. Sträckan San Francisco – Leggett åkte jag 1998 vid mitt allra första USA-besök. Sedan har jag åkt från San Francisco norrut till Gualala ett flertal gånger de senast 20 åren och det är min absoluta favoritsträcka på Highway 1.

Bilden ovan är tagen cirka 19 mil söder om San Francisco. Bron som man kan skymta på bilden är Bixby Creek Bridge. Den öppnades 1932 och är en av Kaliforniens mest fotograferade broar.

Om du ska åka till Kalifornien så kan jag varmt rekommendera att åka hela eller delar av Highway 1. Det kommer garanterat att bli ett minne för livet!

Så småningom planerar jag att skriva ett längre inlägg om Highway 1, med mer information om de olika platser man passerar samt betydligt fler bilder. I väntan på det kan du läsa alla mina andra inlägg om USA här.

Från Stad till Strands adventskalender bjuder på ett nytt restips varje dag fram till julafton. Här hittar du de redan öppnade luckorna

Du kanske också vill läsa de här inläggen

4 Kommentarer

Eva på rucksack 14 december, 2018 - 07:52

Härliga highway 1! Min favoritsträcka är den strax norr om San Fran, lite mindre bilar och lika dramatisk natur (och en massa vingårdar – det är aldrig fel) 🙂

Svara
Ann-Louise 14 december, 2018 - 21:45

Jag håller med dig helt och hållet, både om vägsträckan och om vinet! 🙂

Svara
Marias Memoarer 15 december, 2018 - 18:40

åh, det var verkligen en bilväg med vy! 🙂 Roadtrips i mäktiga landskap är bland det häftigaste som finns!

Svara
Ann-Louise 17 december, 2018 - 11:43

Ja visst är det vackert! Det är ett tag sedan jag åkte just där bilden är tagen, så jag längtar efter att åka tillbaka och uppleva det igen.

Svara

Lämna gärna en kommentar