Forum Romanum

Mina tio bästa tips för en weekend i Rom

av Ann-Louise

Den eviga staden Rom grundades enligt legenden redan den 21 april år 753 före Kristus och har alltså en nästan 2 800 år lång historia. Här kan man göra historiska upptäckter i nästan vartenda gathörn och det finns hur mycket som helst att se och göra. Efter två besök i Rom börjar jag lära känna staden och har hittat mina favoritplatser (som bara blir fler och fler). Detta är mina tio bästa tips på saker man kan hinna med på en weekend i Rom.

1: Colosseum

Om man bara ska se en enda sak under sin weekend i Rom så tycker jag att man ska välja Colosseum. Colosseum är ett av världens sju nya underverk och en otroligt pampig byggnad med sina 524 meter i omkrets. För att undvika allt för långa köer rekommenderar jag att åka hit under lågsäsong och vara på plats tidigt på morgonen, innan Colosseum öppnar. Läs mer om Colosseum här.

Adress: Piazza del Colosseo 1 (Klicka på adressen så öppnas den i Google Maps.)

Colosseum weekend i Rom Tio bästa tips

2: Forum Romanum

Strax intill Colosseum ligger Forum Romanum som är en av mina favoritplatser i Rom. När man promenerar omkring här och tittar på tempel, byggnader och statyer så känner man verkligen historiens vingslag. Se till att avsätta ganska mycket tid för ditt besök på Forum Romanum. Området är stort och det finns massor att se. Läs mer om Forum Romanum här.

Adress: Via della Salara Vecchia 5/6

Weekend i Rom Forum Romanum

3: Fontana di Trevi

Jag gillar fontäner och Fontana di Trevi är nog den vackraste fontän jag någonsin sett. Fontana di Trevi stod klar 1762 och enligt legenden ska man kasta i ett mynt i fontänen för att försäkra sig om att få komma tillbaka till Rom igen.

Fontana di Trevi är också berömd för Anita Ekbergs bad i filmen Det ljuva livet. Att som turist hoppa i och ta ett bad är dock inget jag rekommenderar eftersom det är förbjudet.

Det enda som jag inte gillar med Fontana di Trevi är alla turister som trängs framför fontänen. Och ja, jag vet att jag själv är turist så jag har egentligen inte någon rätt att klaga på det. Även här gäller det att försöka vara på plats tidigt på morgonen, alternativt beskära semesterbilderna ordentligt så man inte ser de hundratals andra personer som också är här.

Adress: Piazza di Trevi

Fontana di Trevi Weekend i Rom tio bästa tips

4: Spanska trappan

Spanska trappan, från 1725, är ytterligare en plats där du får räkna med att trängas med många andra människor. Trots det så gillar jag verkligen Spanska trappan och tycker det är väldigt fint där. När vi var där förra året gick William och jag uppför alla 174 trappstegen och var också inne i kyrkan Trinità dei Monti som ligger ovanför trappan. Däruppe har man en riktigt fin utsikt över Rom.  Inte långt från Spanska trappan hittar du Antico Caffè Greco som är Roms äldsta café och förmodligen även Roms dyraste café. Men har man gått 174 trappsteg upp och 174 trappsteg ner tycker jag gott man kan unna sig en kopp kaffe och en smaskig tårtbit där.

Adress: Piazza di Spagna

Tio bästa tips Weekend i Rom Spanska Trappan

5: Pantheon

Pantheon är en annan av mina favoriter i Rom. Det är en sådan otroligt mäktig byggnad. Att stå mitt i det runda Pantheon och titta upp i taket är nästan en magisk känsla. Pantheon är ett antikt tempel som byggdes år 113–125 efter Kristus. Sedan 600-talet används Pantheon som kyrka. Det är en av de allra bäst bevarade antika romerska byggnaderna.

Torget framför Pantheon heter Piazza della Rotonda och har fått sitt namn av att Pantheon också kallas ”Church of Santa Maria Rotonda”. På torget finns en vacker fontän och runt omkring torget hittar du trevliga restauranger och butiker.

Var beredd på att det ibland kan bli kö för att komma in i Pantheon. Inte så konstigt med tanke på att mer än 7 miljoner personer besöker kyrkan varje år. Kön brukar dock inte ta mer än några minuter så låt det inte avskräcka dig.

Om du blir sugen på kaffe efter ditt besök i Pantheon kan jag rekommendera ett besök på La Casa del Caffè Tazza D’Oro som ligger i torgets ena hörn.

Adress: Piazza della Rotonda

Pantheon Tio bästa tips weekend i Rom

6: Piazza Navona

Det finns många torg i Rom, både stora och pampiga och små och pittoreska. Piazza Navona hör till kategorin stort och pampigt och här finns inte mindre än tre stora och vackra fontäner. I februari förra året bodde vi på Martis Palace Hotel som ligger runt hörnet från Piazza Navona och det innebar att vi passerade förbi torget ett par gånger varje dag under vår weekend i Rom. På dagen är det mysigt att bara slå sig ner en stund och titta på folklivet och på kvällen tittade vi bland annat på eldkonstnärer.

Piazza Navona är byggt på resterna av Domitianus stadion från år 86 efter Kristus och har samma form som stadion en gång hade. Det fanns plats för 30 000 åskådare på stadion vilket säger lite om hur stort torget är.

Adress: Piazza Navona

Weekend i Rom PIazza Navona

7: Vatikanen med Sixtinska kapellet och Peterskyrkan

Jag tycker att det är lite spännande att man faktiskt kan besöka ett annat land medan man är i Italiens huvudstad. Ett besök i Rom är inte komplett utan att man även har varit i Vatikanstaten. Vatikanstaten är världens minsta självständiga stat både till ytan och befolkningen. Här bor cirka 800 personer och av dem är bara cirka 450 personer medborgare i Vatikanstaten. Sedan 1984 finns Vatikanstaten med på Unescos världsarvslista.

De mest kända sevärdheterna i Vatikanstaten är Peterskyrkan, Sixtinska kapellet och Vatikanmuseerna. Jag önskar jag kunde säga att jag varit inne och sett dessa platser men att stå i kö i många timmar är inte riktigt min grej. Därför har jag bara sett Peterskyrkan från utsidan trots två besök i Vatikanstaten. Om du vill se Peterskyrkan och Sixtinska kapellet från insidan rekommenderar jag att boka biljetter i förväg för att slippa en del köande.

Adress: Città del Vaticano

Weekend i Rom Peterskyrkan Vatikanen

8: Viktor Emanuel-monumentet

Redan vid mitt första besök i Rom fascinerades jag av det enorma Viktor Emanuel-monumentet. På den tiden, 2004, kunde man inte åka upp i monumentet så jag fick nöja mig med att beundra det från utsidan. När jag läste på inför förra årets resa till Rom upptäckte jag att man installerat en hiss och att besökare nu kan åka upp till Viktor Emanuel-monumentets tak.

Jag passade på att göra detta och belönades med en helt fantastisk utsikt över Rom. Du kan läsa mer om mitt besök i Viktor Emanuel-monumentet här.

Adress: Piazza Venezia

Viktor Emanuel-monumentet

9: Marknaden på Campo de’ Fiori

Om du gillar att gå på marknad så ska du bege dig til Campo de’ Fiori. Min favorit här var alla de vackra blommorna! Passande eftersom Campo de’ Fiori betyder ”blomsterfältet”. Marknaden äger rum på förmiddagarna, alla dagar utom söndagar. Runtomkring torget finns också en mängd caféer och restauranger.

Adress: Piazza Campo de’ Fiori

campo di fiori blommor weekend i Rom

10: Besök kyrkan Santa Maria Sopra Minerva

Det finns många vackra kyrkor i Rom. Min favorit är Santa Maria Sopra Minerva som ligger i närheten av Pantheon. Jag fascineras av vackra takmålningar i kyrkor och takmålningarna i den här kyrkan är magiskt vackra! Utsidan av kyrkan ser inte mycket ut för världen så man blir verkligen förvånad när man kommer in och ser allt det fina.

Adress: Piazza della Minerva 42

Santa Maria Sopra Minerva Weekend i Rom

Bonustips för din weekend i Rom

Om du gillar katter lika mycket som jag gör får du inte missa att besöka katthemmet Torre Argentina Cat Sanctuary under din weekend i Rom. Mitt i stan, bland antika ruiner, tas 130 katter omhand av fantastiska frivilliga personer.

Adress: Largo di Torre Argentina

Torre Argentina Cat Sanctuary

Detta var alltså mina tio bästa tips för en weekend i Rom. Har du varit i Rom och vilket tips skulle du i så fall vilja lägga till på den här listan?

Mina övriga inlägg om Rom kan du läsa här.

Du kanske också vill läsa de här inläggen

4 Kommentarer

Lite mera rosa - Cornelia Tonéri 2 juni, 2019 - 13:24

Åh herregud nu blev jag vansinnigt sugen på att åka tillbaka till Rom. Våra ynka timmar där förra året var definitivt inte tillräckligt. Tar med din guide när jag åker 😉

Svara
Ann-Louise 2 juni, 2019 - 14:16

Ja, jag tror aldrig man kan åka för många gånger till Rom. En så underbar stad med så mycket historia!

Svara
Katarina Norlund 22 mars, 2023 - 12:54

Åh

Tack för tipset om katthemmet 😍
Och andra sevärdheter

Svara
Ann-Louise 22 mars, 2023 - 21:41

Varsågod! Katthemmet kan jag verkligen rekommendera, så många fina söta katter där.

Svara

Lämna gärna en kommentar