Gelateria Valentino

Så här äter och dricker du gott i Rom

av Ann-Louise

Rom har många historiska sevärdheter men en annan viktig sak när man åker till Rom är förstås kaffe, glass och pasta (och pizza). Här är mina bästa tips på hur du äter och dricker gott i Rom.

Dyrt och billigt kaffe i Rom

Jag har tidigare skrivit ett separat inlägg om Roms dyraste kaffe på Antico Caffè Greco där en cappuccino kostar 9 euro. Caféets historia sträcker sig ända tillbaka till 1860 och det är det näst äldsta caféet i Italien (det äldsta är Caffè Florian i Venedig som vi besökte förra sommaren). Trots att kaffet var dyrt så kan jag ändå rekommendera Antico Caffè Greco om du på din bucket list skrivit ner att du vill besöka Roms äldsta café eller om du och ditt ressällskap är trötta i benen och gärna vill sitta ner och bli serverade vid bordet av stiliga kypare.

Adress till Antico Caffè Greco: Via Dei Condotti 86
Öppettider: Alla dagar 09-21 

Antico Caffè Greco

Om kaffet på La Casa del Caffè Tazza D’Oro är Rom’s billigaste kaffe låter jag vara osagt men det är bra mycket billigare än kaffet på Antico Caffè Greco i alla fall. På Tazza D’Oro kostar en cappuccino bara 1,10 euro och den var faktiskt godare än på det dyra stället. När du ska köpa kaffe på Tazza D’Oro får du tänka på att du inte bara ska gå fram till bardisken och tro att du kan beställa kaffet där. Nej, allra först ställer du dig i kö till kassan där en person tar betalt för det kaffe som du vill köpa. Sedan tar du med dig kvittot och ställer dig i nästa kö framför bardisken och när det blir din tur visar du upp kvittot. Då görs ditt kaffe som du sedan står kvar vid bardisken och dricker.

La Casa del Caffè Tazza D'Oro.

La Casa del Caffè Tazza D’Oro. Bakom kvinnan på bilden syns automaten där du kan köpa kaffe när caféet är stängt.

Tazza D’Oro öppnade 1946 och är framför allt kända för sin granita al caffè. Det är en kall kaffedrink som serveras med vispgrädde. Jag provade den när jag var i Rom första gången för 14 år sedan. Både på Tazza D’Oro och på Antico Caffè Greco kan du köpa med dig kaffebönor och andra tillbehör. Utanför Tazza D’Oro finns även en varuautomat där du kan köpa kaffe när caféet är stängt. För en kaffeälskare som mig känns det lite grann som den bästa idén någonsin.

Adress till Tazza D’Oro: Via degli Orfani, 84 (i ena hörnet av torget framför Pantheon).
Öppettider: 07-20 alla dagar utom söndagar då de har öppet 10.30-19.15

Tazza D'oro Rom

En ännu godare cappuccino för 1.10 euro på Tazza D’Oro.

Tänk också på att om man ska dricka kaffe som en riktig italienare så beställer man aldrig cappuccino efter lunch. Jag hade missat just det stycket i guideboken och gjorde bort mig två gånger under vår vistelse i Rom…

Enligt andra tips som jag läst ska även kaffet på Sant’ Eustachio Il Caffè vara väldigt gott. Här gick jag förbi flera gånger men hade inte tid att stanna till.

Två tips på god glass i Rom

När man är i Italien måste man förstås äta glass. Vi blev rejält sugna på glass efter att ha trängts med alla andra turister vid Fontana di Trevi och tack vare Tripadvisor hittade jag en glassbar inte långt från fontänen men så pass långt bort att vi kom iväg från den värsta trängseln. Gelateria Valentino har mycket höga betyg på TripAdvisor och är en liten anspråkslös men mycket trevlig glassbar, utan kö och trängsel. Här kostar den billigaste varianten av strut/bägare 2,50 euro. Jag åt en väldigt god glass med smak av kastanj.

Adress till Gelateria Valentino: Via del Lavatore, 96
Öppettider: Alla dagar 10-23 

Gelateria Valentino

Gelateria Valentino

Gelateria Valentino

Glass med kastanjsmak.

Första gången jag var i Rom, för 14 år sedan, åt jag glass på Giolitti som lär vara Roms äldsta glasscafé. Verksamheten startade redan 1890 och caféet har legat på samma plats sedan 1900. William och jag promenerade hit några timmar efter glassen på Gelateria Valentino eftersom vi kände att vi behövde lite mer glass. På Giolitti får du vara beredd att stå i kö en bra stund och här gäller samma princip som på Tazza D’Oro, att du först står i en kö där du betalar glassen och sedan ställer dig i nästa kö där du visar upp kvittot för att få glassen. Mycket köer med andra ord. Priset är något dyrare än på Gelateria Valentino, en strut/bägare med en kula glass kostade 3 euro.

Giolitti

Giolitti

På Giolitti kan man också sitta ner och beställa vid bordet, dock hade vi lite bråttom eftersom Johan och svärmor var på hotellet och väntade på oss. Därför valde William och jag att äta glassen under promenaden tillbaka till hotellet. Glassen på Giolitti är god men personalen är inte supertrevlig och det är som sagt väldigt mycket köande för att få sin glass. Giolitti är dock värt ett besök, speciellt om du vill äta på Roms äldsta glasscafé. Om man sätter sig ner vid ett bord och beställer från menyn finns det en hel del riktigt fantasifulla glasskreationer.

Adress till Giolitti: Via degli Uffici del Vicario, 40
Öppettider: Alla dagar 07.00 – 01.30

Giolitti

På Giolitti får man en rejäl skopa glass för 3 euro.

Tre mysiga restauranger i Rom

Första kvällen åt vi middag på Mimi e Cocò som ligger en kort promenad från Piazza Navona och hotellet där vi bodde. Jag hade läst om restaurangen i Fantasy Dinings blogg och Mimi e Cocò var ett supermysigt ställe om än lite trångt. Maten var toppen på alla sätt och billig om man jämför med vad det skulle kosta här hemma i Sverige. En Spagetti Carbonara kostade till exempel 9 euro.

Adress till Mimi e Coco: Via del Governo Vecchio, 72
Öppettider: Alla dagar 10-02 

Mimi e Coco

Mysig entré till Mimi e Cocò

Mimi e Coco

Ravioli med ricotta och spenat, min favoriträtt när det serveras pasta.

Andra kvällen hamnade vi på Cantina e Cucina som ligger snett mittemot Mimi e Cocò där vi åt kvällen innan. Även här var maten jättegod och priserna låg på ungefär samma nivå som hos Mimi e Coco.

Adress till Cantina e Cucina: Via del Governo Vecchio, 87
Öppettider: Alla dagar 11-01 

Cantina e Cucina

Cantina e Cucina

Cantina e Cucina

Williams margherita-pizza på Cantina e Cucina

Tredje och sista kvällen hade jag bokat bord på Old Bear. Den här restaurangen var lite större jämfört med de båda andra och priserna var någon euro högre. En middag för fyra personer med tre pastarätter, en oxfilé, vatten, läsk, några glas vin samt två efterrätter och en kaffe kostade 85 euro. Jag tycker det är prisvärt speciellt för så god mat och bra service!

Adress till Old Bear: Via dei Gigli d’Oro, 3 (strax norr om Piazza Navona)
Öppettider: 17-01 alla dagar utom söndagar då det är stängt.

Old Bear

Old Bear 

Så här äter och dricker du gott i Rom Smaskig äppelkaka på Old Bear.

Smaskig äppelkaka med glass på Old Bear.

Lunchtips nära Campo de’ Fiori

Efter att ha besökt marknaden på Campo de’ Fiori hittade vi restaurangen Origano där vi åt lunch. De hade bland annat ekologisk pizza, William och jag delade en och den var supergod. Pizzorna kostade mellan 8 och 10 euro styck. Det fanns även gourmetpizzor som var lite dyrare. Svärmor beställde en bruschetta med tomat och för 5 euro fick hon en portion bruschetta som var så gigantisk att vi fortfarande skrattar åt hur överväldigad hon såg ut när maten kom in.

Adress till Origano: Largo dei Chiavari, 83/84
Öppettider: Mån – fre 7-24, Lör – sön 9 – 24

Så här äter och dricker du gott i Rom Origano Rom Bruschetta

Läs också mina tio bästa tips för en weekend i Rom.

Du kanske också vill läsa de här inläggen

4 Kommentarer

Lena i Wales 7 oktober, 2018 - 12:12

Jag dricker inte kaffe, men är glassoman, älskar glass! Speciellt den italienska, de kandet där med glass.
Maten ser jättegod ut!

Ann-Louise 7 oktober, 2018 - 12:25

Ja, både maten och glassen var otroligt god! 🙂

dianasdrömmar 7 oktober, 2018 - 19:47

Italiensk glass är det bästa som finns kram

Ann-Louise 7 oktober, 2018 - 22:16

Jag håller med dig! 🙂

Kommentarsfältet är stängt.