Arno Ponte Vecchio Florens

En helg med sol, katedraler och lutande torn

av Ann-Louise

Vilken fantastisk helg vi hade i Italien! Strålande sol från klarblå himmel, 25 grader varmt och massor av vackra sevärdheter och god mat.

Vi påbörjade resan redan i fredags eftermiddag när vi mötte upp svärmor på Stockholms Central för färd med Arlanda Express till Arlanda där vi checkade in på underbara Clarion Hotel Arlanda Airport. Vi fick två rum bredvid varandra på elfte våningen med härlig utsikt över start- och landningsbanorna.

Clarion Hotel Arlanda Airport

Vi hade bokat bord på Kitchen & Table Arlanda. Något motvilligt från min sida då jag var supernöjd efter vårt första besök där men sedan dess varit missnöjd två gånger i rad då jag blivit serverad understekt hamburgare efter att ha beställt den välstekt. Jag hade inte behövt oroa mig. Den här gången beställde jag gnocchi (namnet på rätten är Mama said gnocchi you out) och det var något av det godaste jag ätit.

Mama said gnocchi you out
Mama said gnocchi you out

Efter en god, men alldeles för kort, natts sömn var det dags att gå upp kl 04.00 och bege oss mot incheckningen. Tyvärr hann vi inte äta av Clarions frukost, något jag annars verkligen rekommenderar eftersom den är så god. Det var oväntat lugnt på Arlanda med tanke på att det var höstlovets första dag och vi var igenom säkerhetskontrollen på några minuter.

Munchen Lufthansa Dimma
Jag är inte flygrädd men måste erkänna att det var lite läskigt att landa i så här tät timma.

Första flighten var med Lufthansa och på grund av dimma landade vi något försenade på flygplatsen i München. Det var dock fortfarande gott om tid eftersom vi hade nästan tre timmar mellan flygen. Med andra ord fanns det tid för fika, passande nog på ett italienskt café som låg vid de gater där de flesta flyg till Italien avgår. Münchens flygplats är för övrigt en av mina favoritflygplatser i Europa.

Mellan München och Pisa flög vi med Air Dolomiti som var en helt ny bekantskap för oss och en mycket positiv sådan. Ska försöka skriva ett separat inlägg med recension av flyget så småningom.

Air Dolomiti

Väl framme i Pisa var det supersmidigt att promenera till PisaMover, köpa biljetter och hoppa på tåget som tog oss till tågstationen inne i Pisa. Resan tog cirka fem minuter eftersom flygplatsen ligger så nära centrum. Framme på tågstationen såg vi att nästa tåg till Florens snart skulle avgå från spår åtta så jag skickade dit Johan, William och svärmor medan jag skyndade till stationsbyggnaden och letade reda på en biljettautomat.

Trenitalia Firenze Santa Maria Novella
Tåget som tog oss från Pisa till Florens.

Tåget till Florens tog exakt en timma och bortsett från att det var otroligt varmt på tåget så var det en smidig tågresa. Framme i Florens var det ett par hundra meter att gå från tågstationen till hotellet.

Vi bodde på The Market Urban Hotel som jag faktiskt tror är det bästa hotell jag någonsin bott på. Supersnygga rum, fantastiskt trevlig och hjälpsam personal, otroligt god frukost och riktigt bra läge.

The Market Urban Hotel Florens
Vårt fina familjerum på The Market Urban Hotel i Florens.

Vi hade knappt en och en halv dag på oss att se så mycket som möjligt av Florens och lyckades ganska bra med att se det vi hade planerat. Pampiga katedralen Santa Maria del Fiore hann jag till och med besöka tre gånger. Santa Maria del Fiore samt Ponte Vecchio och utsikten från Piazzale Michelangelo var det som gjorde allra störst intryck på mig.

Santa Maria del Fiore Florens Firenze
Santa Maria del Fiore

I måndags tog vi tåget tillbaka till Pisa och begav oss till det lutande tornet. Att se lutande tornet i Pisa är något jag drömt om sedan jag var liten och hörde talas om det för första gången. Det må vara något av en turistfälla med massor av folk som tar selfies och gör märkliga poser men det var otroligt häftigt att äntligen ha fått se tornet med egna ögon.

Lutande tornet i Pisa
Piazza dei Miracoli i Pisa.

Hemresan gick lika smidigt som ditresan. Flygplatsen i Pisa var väl kanske inte någon höjdarupplevelse då det nästan inte fanns några sittplatser vilket blev jobbigt med en svärmor som har svårt att gå och stå. När vi väl lyckades hitta en stol till henne så gick väntan på flyget ändå ganska snabbt. Air Dolomiti levererade igen och väl framme i München hann vi äta en smörgås innan vi fortsatte hem till Sverige igen med Lufthansa.

Galileo Galilei International Airport i Pisa. Weekendresa.
Galileo Galilei International Airport i Pisa.

Vad tyckte vi då om Florens och Pisa? Det är ju inte någon hemlighet att vi älskar Italien och att vi föll pladask för Venedig när vi var där för några år sedan. Jag fick inte riktigt samma känsla för Florens, mest på grund av att det var så otroligt mycket turister överallt. En lärdom är alltså att det är mer turister i Florens sista helgen i oktober än i Venedig sista helgen i juni… Men Florens är otroligt vackert, lagom stort, enkelt att ta sig runt i och här finns så mycket att se! Jag längtar redan tillbaka, jag vill se mer av staden och jag vill se mycket mer av Toscana.

Det kommer förstås fler och mer detaljerade inlägg om resan så småningom, måste bara hinna redigera lite fler bilder först…

Du kanske också vill läsa de här inläggen

8 Kommentarer

Ann 31 oktober, 2019 - 06:34

Åh! Avundsjuka! 😀

Men klarar man verkligen att se Florens på en och en halv dag?
Jag brukar vanligtvis ha lite svårt med att man ska mellanlanda, men att ta tåget vidare låter ju ganska mysigt. Och enkelt 🙂

Svara
Ann-Louise 31 oktober, 2019 - 08:59

Vi hann inte se allt men vi hann med de saker som jag/vi helst ville se. Jag skulle nog rekommendera minst tre heldagar i Florens. Kanske ännu mer om man vill hinna se alla museer. Den här gången nöjde vi oss med att titta på allt från utsidan och nästa gång tänkte jag att vi ställer oss i kö och kollar insidan också. ?
Jag är inte heller så förtjust i mellanlandningar men här var det så stor prisskillnad att det inte fanns något annat alternativ.

Svara
Ditte 31 oktober, 2019 - 20:59

LÅter spm väl kort tid att ta del av och uppleva Florens.. Jag har varit där mestadels i maj ocjh även då med gott om turister men 3- 4 hela dagar på plats har jag tyckt varit minimum för att inte bara se utan ta in stan med hela kroppen. Å andra sidan har man den tid man har. Pisa har jag också besökt i ett av sammanhangen när jag besökte Florens och för ett par dagar. Trevligt att se det lutande tornet var det. Vi tog oss vidare härifrån till fantastiskt vackra Cinque Terrre . Rekommenderas .
Kul att få höra mer.

Svara
Ann-Louise 31 oktober, 2019 - 22:25

Ja, jag hade gärna stannat i ett par dagar till. Tror att 3-4 dagar hade varit lagom. Men då har vi å andra sidan en bra ursäkt att åka tillbaka och se det som vi inte hann se den här gången. Att vi inte kunde stanna längre berodde framför allt på att vi inte kunde lämna vår katt ensam längre (svärmor brukar alltid vara kattvakt men nu var hon ju med på resan vilket gjorde det lite komplicerat) samt att både jag och sambon nyss börjat nya jobb och därmed har svårt att ta ledigt flera dagar. Nästa gång kommer vi garanterat att åka till Cinque Terre också.

Svara
Lena i Wales 5 november, 2019 - 08:11

En fin resa. Jag gillar också dessa städer, så mycket att se och uppleva.

Svara
Ann-Louise 6 november, 2019 - 19:36

Ja, verkligen helt fantastiska städer. Längtar redan efter att åka tillbaka och se mer av båda två.

Svara
travelsis.se 6 november, 2019 - 10:54

Åh underbara Italien!! Vi var i Pisa, Florens, CT och Lucca mfl städer en sommar, helt ljuvligt! Vi gjorde mest Florens utifrån med, upp i ngt torn med underbar utsikt, men med tre barn i varierande åldrar så passade utsidan av Florens bäst. /Pernilla

Svara
Ann-Louise 6 november, 2019 - 19:49

Ja, det var lite grann samma för oss, med en elvaåring och en sjuttioåring i släptåg så blev det enklare att se det mesta från utsidan. Nästa gång får det bli Cinque Terre tror jag, så sugen på att åka dit.

Svara

Lämna gärna en kommentar