Ellis Island New York

Lucka 4 – Ellis Island

av Ann-Louise

I emigranternas fotspår

Om du besöker New York så tycker jag absolut att du ska göra ett besök på Ellis Island och Ellis Island Immigration Museum. Av alla museum jag besökt så har detta museum gjort allra störst intryck på mig.

12 miljoner immigranter passerade genom Ellis Island mellan 1892 och 1954. Innan de släpptes vidare in till New York blev de läkarundersökta och utfrågade. Under rundturen i byggnaden kan man bland annat se det läkarinstrument som användes för att kontrollera om immigranten hade den fruktade ögonsjukdomen trakom. Instrumentet är en krok i metall som man använde för att vända på ögonlocket.

Man får även se de enkla och trånga sovsalar där de immigranter fick bo som av någon anledning blev tvungna att stanna kvar på ön efter läkarundersökningen och utfrågningen. De som fick stanna kvar var bland annat de personer som man misstänkte hade någon sjukdom. Ibland fick de stanna några dagar, ibland flera veckor.

På Ellis Island finns också en Wall of Honor med namnen på 700 000 personer som immigrerat till USA. Där kan man, mot en summa pengar, få sin släktings namn inristat.

Nästan alla svenskar har någon släkting som emigrerat till USA och att ha den kopplingen gör förstås besöket ännu mer intressant. Jag brukar inte vara så förtjust i att gå runt med audio-guide och hörlurar men på Ellis Island gjorde jag ett undantag. Medan jag gick runt och lyssnade på audio-guiden så hade jag tårar i ögonen nästan hela tiden. Dels för att man fick lyssna till ljudinspelningar från immigranter som varit på Ellis Island och som berättar om hur det verkligen var. Men framför allt för att jag tänkte på mina släktingar som emigrerat och att de en gång i tiden befunnit sig på exakt den här platsen. Mest av allt tänkte jag på min farfars bror som emigrerade 1913 när han var bara 15 år gammal. Vilken omställning det måste ha varit för honom att resa från ett litet torp långt ute i skogen och hamna här.

Mer information om Ellis Island finns på deras hemsida. Där hittar du bland annat priser och öppettider.

Om du vill lyssna till immigranternas berättelser utan att åka till New York så kan du göra det på hemsidan för The Statue of Liberty – Ellis Island Foundation Inc. Här finns till exempel flera intervjuer med svenskar som passerade Ellis Island när de kom till USA.

Vill du läsa mer om New York kan jag rekommendera bloggen New York – My Bite of the Big Apple. Där hittar du massor av information och inspiration om denna fantastiska stad.

Från Stad till Strands adventskalender bjuder på ett nytt restips varje dag. Här hittar du de redan öppnade luckorna

Du kanske också vill läsa de här inläggen

2 Kommentarer

Cornelia Tonéri 4 december, 2018 - 17:20

Vi åker till NY i mars och jag hoppas få med mig sambon hit. Förra gången hoppade jag över det pga lite tid men jag är verkligen sugen på ett besök 🙂

Svara
Ann-Louise 5 december, 2018 - 15:12

Åh vad kul med en resa till New York! Hoppas du hinner till Ellis Island den här gången då, det är verkligen så sevärt!

Svara

Lämna gärna en kommentar