blå kruka zia kos

Zia – vår favoritby på Kos

av Ann-Louise

Vintern är verkligen inte alls min årstid och nu när det är som gråast ute så drömmer jag mig gärna tillbaka till något varmt och soligt resmål. Den grekiska ön Kos är en favorit i vår familj, vi var där både sommaren 2014 och 2015 och kommer med all sannolikhet återanvända någon gång i framtiden. Vårt favoritutflyktsmål på Kos är den otroligt pittoreska och mysiga lilla byn Zia som ligger cirka 15 km från Kos stad.

karta zia kos

zia kos grekland

Utsikt mot Marmari, Tigaki och saltsjön Aliki.

Zia ligger på sluttningen av berget Dikaios som är Kos högsta punkt. Det innebär att man har en helt fantastiskt utsikt härifrån. Förutom alla turistaffärer utmed huvudgatan så finns en hel del trevliga restauranger och caféer och det är fint att bara promenera omkring och njuta. Speciellt om man resten av semestern ägnar större delen av tiden åt att trängas med en massa andra människor vid en pool på hotellet. Då är det en otrolig avkoppling att komma hit några timmar.

zia kos grekland

taverna dikeos zia kos

Vårt absoluta favoritställe här är Watermill of Zia som är det mysigaste café man kan tänka sig och otroligt Instagram-vänligt. Jag har tidigare publicerat ett helt inlägg med bara Instagrambilder därifrån. Vi har varit där flera gånger, dels för att de har otroligt god lemonad, men också för att det finns så mycket fint att titta på i caféets trädgård samt för att det är en jättefin utsikt över Kos och Medelhavet.

watermill zia kos

watermill zia kos

watermill zia kos

Senast vi var i Zia hade jag läst om ett annat café som vi också var tvungna att prova, Old House Café, som ligger ännu lite längre högre upp i byn och med andra ord har ännu bättre utsikt. De hade fantastiskt god frappe och glass men inte lika speciell miljö som Watermill of Zia.

frappe-old-house-cafe-zia

En frappe med utsikt på Old House Café.

Kouvoukliani-kyrkan är en liten fin kyrka som man kan gå in och titta i. Den har även ett tillhörande klocktorn på andra sidan gårdsplanen.

kyrka zia kos

kyrka zia kos

Man har också utsikt över Agios Ioannis Theologos-kyrkan i byn Lagoudi. Den här kyrkan skulle jag gärna vilja titta närmare på någon gång men eftersom vi har åkt taxi varje gång vi har varit i Zia så har det inte blivit av att vi har stannat till här utan vi har åkt raka vägen mellan hotellet och Zia och tillbaka igen.

Agios Ioannis Theologos

Agios Ioannis Theologos

En av de saker jag älskar med Grekland är de underbara färgerna och kombinationen av vitt och blått. Det finns massor av detta i Zia och jag kan vandra runt i timmar och bara fotografera. Här kommer en hel lång rad med färgglada bilder som jag hoppas kan pigga upp även er i vintermörkret.

zias old public laundry kos

zia kos grekland

zia kos grekland

watermill zia kos

zia kos grekland

zia kos grekland

citroner watermill zia kos

zia kos grekland

zia kos grekland

Motivet nedan hade jag sett på Pinterest innan vi åkte till Kos första gången och jag var fast besluten att leta på reda på just den här platsen och ta en sådan bild. Trappan med de vackra blomkrukorna hittade jag inne på restaurangen Oromedon som lär vara en av de bästa restaurangerna i Zia.

zia kos grekland

Vi har som sagt åkt taxi när vi har varit här, då har vi åkt från Marmari Beach där vi har bott, och det har kostat cirka 20 euro enkel resa så det är inte jättebilligt men verkligen värt vartenda öre. Om man hyr bil eller moped så kan man såklart ta sig hit på egen hand. Det går även buss hit och tidtabeller hittar du här.

Läs gärna även mina andra inlägg som jag skrivit om Kos.

Du kanske också vill läsa de här inläggen

9 Kommentarer

Madeleine 28 november, 2017 - 09:11

Åh vad jag blev sugen på en Greklandsresa!

Svara
Ann-Louise 28 november, 2017 - 20:06

Ja, det blev jag också när jag skrev ihop inlägget! 🙂

Svara
Anna, New York - My Bite of the Big Apple 2 december, 2017 - 15:52

Åh, vilka underbara Greklandsbilder! Det piggade verkligen upp i vintermörkret.

Jag är inte heller någon vintermänniska, och Grekland är en stor favorit som jag gärna återkommer till.

Hittar jag ett favoritställe åker jag gärna tillbaka, bland annat till Kefalonia som är favoritön nummer ett i vår familj. Kos har jag inte varit på men det ser väldigt frestande ut! Verkligen Instagramvänligt. 😉

Svara
Ann-Louise 2 december, 2017 - 21:43

Ja visst är Grekland härligt! Jag kan verkligen rekommendera Kos. När vi åkte dit första gången var det för att jag hade hittat ett hotell där som jag verkligen ville bo på, men när vi återvände andra gången var det för att vi blev riktigt förälskade i ön vid första resan dit.

Svara
Marias Memoarer 5 december, 2017 - 21:16

åh vad jag älskar alla detaljer i blått!

Svara
Ann-Louise 5 december, 2017 - 22:42

Jag också, det är så fint!

Svara
Petra 27 maj, 2018 - 11:49

Tack för detta inlägg. Vi är på marmari beach nu o ska göra nått idag. Vi tänkte ta kos men hörde av tuii att affärerna har stängt idag söndag.

Svara
Ann-Louise 28 maj, 2018 - 20:23

Vad härligt att ni är på Marmari Beach. Jag har bara gjort utflykter på Kos på vardagarna så därför har jag inte riktigt koll på hur affärerna är öppna på söndagar. Hoppas ni får en härlig semester!

Svara
William - 10 år och 17 resor - Från Stad till Strand 10 november, 2018 - 19:49

[…] hotellet Club Marmari Beach by Atlantica. Massor av sol, bad och god mat samt utflykter till Zia och till Kos stad. Vi valde det här hotellet med tanke på att William alltid gillat Bamse och det […]

Svara

Lämna gärna en kommentar