Utsikt från Fåfängan Stockholm Sommarcaféer

Huvudstäder jag besökt (och inte besökt)

av Ann-Louise

För ett tag sedan skrev min bloggkollega Cornelia ett blogginlägg där hon listade de huvudstäder hon besökt och de som hon inte besökt trots att hon varit i landet i fråga. Det inspirerade mig att skriva ett liknande inlägg om de huvudstäder som jag besökt hittills, och de som jag missat.

Om man räknar med Sverige så har jag varit i 22 olika länder. Jag har med andra ord haft 22 möjligheter att besöka huvudstäder. Då räknar jag inte med mellanlandningar på flygplatser, för i så fall skulle det bli ytterligare några länder och huvudstäder.

Huvudstäder som jag har besökt

Stockholm

Eftersom jag bor i Stockholm så kan jag förstås bocka av vår svenska huvudstad. När jag fortfarande bodde i min barndomsstad Vetlanda drömde jag väldigt mycket om just Stockholm och att få åka hit kändes som det mest exotiska man kunde göra. Första gången jag kom hit var 1989, direkt efter studenten, och det besöket följdes av många fler tills jag flyttade hit tio år senare. Mina bästa Stockholmstips hittar du här.

monteliusvägen riddarholmen
Utsikt mot Riddarholmen i Stockholm.

Dublin

Dublin är min allra mest besökta huvudstad om man inte räknar med Stockholm. Tio besök har det hunnit bli i Dublin, en stad som jag gillar mer och mer för varje gång. Nästa resa till Dublin blir faktiskt redan om bara några veckor.

Dublin castle slott irland
Slottet i Dublin.

London

Åtta resor har det blivit till London. Sju av de resorna var med mitt förra jobb. Den allra första resan till London var dock privat och då hann vi se i princip allt jag ville se förutom Tower of London som jag tyvärr fortfarande inte besökt. Jag är dock inte så förtjust i London men gissningsvis kommer det ändå bli någon mer resa dit i framtiden tillsammans med familjen. Mest drömmer jag dock om att upptäcka andra delar av Storbritannien och framför allt Skottland.

London Eye
London Eye och en gullig rosa bil i London.

Paris

Jag har varit tre gånger i Paris, de första gångerna var jag där en hel vecka åt gången så jag har hunnit se mycket av staden. Absoluta favoriten i Paris är Sacré-Cœur. När jag var yngre var Paris det ultimata drömresmålet men efter mina besök där så känner jag mig nu ganska nöjd och har i dagsläget inte några planer på att åka tillbaka.

Sacré-Cœur Paris
Sacré-Cœur, min absoluta favorit i Paris.

Bryssel

Bryssel har jag också besökt tre gånger. Det magnifika torget Grand Place, belgiska våfflor och belgisk choklad är några av de saker jag minns bäst från mina besök i Belgiens huvudstad.

Bryssel Huvudstäder
Grand Place, Bryssel. Bild från Pixabay.

Helsingfors

Under årens lopp har det blivit tre kryssningar med Silja Line till Helsingfors och det är också vid dessa tre tillfällen som jag besökt Finlands huvudstad. Första gången jag var där så åkte vi med någon rundtur som Silja Line ordnade och såg Tempelplatsens kyrka samt Sibeliusmonumentet. Vi såg förmodligen fler sevärdheter men det är de båda som jag kommer ihåg. Helsingfors Domkyrka är också en favorit och en av de vackrare kyrkor jag sett.

Helsingfors domkyrka
Helsingfors domkyrka.

Oslo

Jag har varit tre gånger i Norges huvudstad och samtliga gånger har varit i jobbet. Trots det har jag haft tid för en del sightseeing och jag gillar verkligen det jag har sett av Oslo. Aker Brygge är en av mina favoritplatser. Hit åker jag gärna tillbaka någon gång i framtiden.

Oslo rådhus från Aker Brygge. Huvudstäder.
Utsikt övre Oslo rådhus från Aker Brygge.

Rom

Italien är ett favoritland och jag har hunnit med två besök i Rom. Jag älskar all historia som finns här och de pampiga och vackra byggnaderna. Jag är helt övertygad om att det kommer bli fler besök i den eviga staden. Här kan du läsa mina bästa tips för ett besök i Rom.

Fontana di Trevi Weekend i Rom tio bästa tips
Fontana di Trevi i Rom.

Vatikanstaden

Ja, vad heter egentligen huvudstaden i Vatikanstaten med tanke på att hela landet består av en liten stad? Efter lite googlande så verkar det som att själva huvudstaden heter Vatikanstaden och där har jag varit lika många gånger som i Rom, det vill säga två gånger.

Weekend i Rom Peterskyrkan Vatikanen
Peterskyrkan i Vatikanstaten.

Köpenhamn

Jag har varit mer i Helsingör än i Köpenhamn men Danmarks huvudstad har i alla fall besökts två gånger hittills. Nyhavn är en favoritplats här, men jag tycker att det finns mycket fint i Köpenhamn.

Nyhavn. Huvudstäder.
Nyhavn. Bild från Pixabay då jag inte hittar mina egna bilder från Köpenhamn just nu.

Nassau

På sportlovet åkte vi på kryssning till Bahamas och där besökte vi bland annat Nassau som alltså är huvudstad på Bahamas. Ett kort besök men vi gillade det vi hann se och uppleva. Vackra färgglada hus och härliga stränder och inte minst en fyr som var så gulliga att jag tog cirka tusen bilder på den. Läs mer om vårt besök i Nassau här.

Junkanoo Beach Nassau Bahamas
Junkanoo Beach i Nassau.

Bratislava

Den senaste huvudstaden jag besökte är Bratislava i Slovakien. En så otroligt gullig liten stad som jag knappt hört talas om innan. Gamla stan och slottet är platser som måste besökas när man är här.

Kapitulska street Bratislava
Kapitulska Street i Bratislava.

Wien

Wien besökte vi i maj, samma helg som vi besökte Bratislava, och det blev kärlek vid första ögonkastet. Jag hade egentligen inte några förväntningar alls utan ville mest besöka ett nytt land och en ny stad men Wien överraskade och var så mycket mer än jag trodde. Här kan du läsa mina tips på saker att se och göra i Wien.

Graben är en av de mest kända gatorna i Wien. Huvudstäder.
Graben, en av Wiens pampiga gator.

Valletta

Maltas huvudstad och den minsta huvudstaden i EU. Och förmodligen min favorit av alla huvudstäder jag besökt. Valletta är otroligt vackert och hit kommer jag förhoppningsvis tillbaka fler gånger. Jag älskar hur vackert staden ligger, omgiven av vatten, de fantastiska färgglada burspråken, färgen på husen, utsikten, klimatet. Ska jag välja en enda favorit i Valletta så är det Upper Barrakka Gardens med dess vidunderliga utsikt.

Valletta Malta Huvudstäder
Vackra Valletta!

Lissabon

Lissabon är den näst vackraste av de huvudstäder jag varit i. För ganska länge sedan vann jag två flygbiljetter till valfri destination inom Europa och valde då Lissabon av det enda skälet att det var den destination som låg längst bort. Det valet är jag mycket nöjd med eftersom Lissabon visade sig vara en helt fantastisk stad.

Miradouro de Santa Luzia i Lissabon
Miradouro de Santa Luzia i Lissabon

Huvudstäder som jag inte besökt

Aten

Trots fyra besök i Grekland har jag ännu inte varit i närheten av Aten. Jag skulle absolut kunna tänka mig att åka dit, framför allt för de många historiska sevärdheterna som finns där, som Akropolis och Zeustemplet.

Parthenon Akropolis Aten Huvudstäder
Akropolis i Aten. Bild från Pixabay.

Washington, D.C.

Här blir det ju nästan lite pinsamt. Tjugofem resor till USA och jag har inte besökt huvudstaden en enda gång. Om man inte räknar en natt i juni 2001 när jag tillbringade många timmar på Dulles-flygplatsen i väntan på ett försenat flyg till Tampa. Men det räknas förstås inte. Självklart ska jag besöka Washington så småningom men det finns fortfarande många andra platser i USA som lockar mer.

washington, D.C. Huvudstäder
Washington, D.C. Bild från Pixabay.

Zagreb

Vårt besök i Kroatien för några år sedan gav mersmak och en av de platser jag drömmer om att besöka i framtiden är just huvudstaden, Zagreb. Där vill jag bland annat se Sankt Markus kyrka som ofta finns med på bilder från staden.

Zagreb huvudstäder
Sankt Markus kyrka i Zagreb. Bild från Pixabay.

Madrid

Två besök i Barcelona men inget i landets huvudstad Madrid. Faktum är att Madrid inte heller lockar mig så jättemycket, ännu. Det finns andra platser i Spanien som jag hellre besöker innan jag åker till Madrid. Det beror förmodligen mycket på okunskap, jag har inte riktigt koll på vad man kan se och göra i huvudstaden.

Palacio Real i Madrid. Huvudstäder.
Palacio Real i Madrid. Bild från Pixabay.

Berlin

Trots flera resor till Tyskland (München i jobbet och Frankfurt och Wiesbaden för att besöka en kompis) så har jag inte varit i huvudstaden. Berlin står definitivt på min lista över platser att besöka i framtiden.

Brandenburger Tor Berlin, huvudstäder.
Brandenburger Tor, Berlin. Bild från Pixabay.

Bangkok

I januari 2002 tillbringade jag en vecka på Karon Beach i Phuket. Jag gillade verkligen Thailand men har faktiskt aldrig direkt längtat tillbaka dit efter den första och hittills enda resan. Så tveksamt om det kommer att bli något besök i Bangkok för min del, men det är förstås inte helt uteslutet.

 Wat Arun i Bangkok
Wat Arun i Bangkok. Bild från Pixabay.

Warszawa 

För knappt 30 år sedan var jag i Gdynia, Sopot och Gdansk över en dag. Jag skulle vilja se mer av Polen och besöker gärna Warszawa någon gång i framtiden.

Warszawa
Warszawa ser riktigt mysigt ut! Bild från Pixabay.

Sammanfattningsvis kan jag då konstatera att jag besökt huvudstäderna i femton av de länder jag hittills besökt. I sju av länderna har jag besökt andra platser men missat själva huvudstaden. Nu återstår att se vilken som blir nästa nya huvudstad att besöka.

Du kanske också vill läsa de här inläggen

12 Kommentarer

FREEDOMtravel 18 december, 2019 - 20:36

Kul inlägg! Vi är ganska bra på att ”missa” huvudstäder. Trots tre veckor i Irland har vi inte besökt Dublin. Trots cirka 2 månader i Spanien har vi inte besökt Madrid. Trots massor av resor till Tyskland har vi inte besökt Berlin. Osv. Gillar iofs huvudstäder också, men ibland lockar resten av landet lite mer, särskilt när vi reser med husbil 😉

Svara
Ann-Louise 18 december, 2019 - 22:10

Alltså ni måste verkligen åka till Dublin. Det är en huvudstad som inte får missas! 🙂 Men annars brukar jag nog inte tänka så mycket i förväg på om det är en huvudstad jag ska till eller ej, mer än att huvudstäderna oftast är mest kända så det kanske är lätt hänt att det är där man hamnar.

Svara
Ann 19 december, 2019 - 09:06

Oj, jag insåg när jag läste ditt inlägg att jag också besökt ganska ganska många huvudstäder, kanske också borde göra ett sånt inlägg 😛

Svara
Ann-Louise 20 december, 2019 - 20:41

Ja gör det, alltid kul att läsa om vilka huvudstäder andra bloggare besökt! 🙂

Svara
Marias memoarer 19 december, 2019 - 09:29

Bangkok är verkligen en supercool stad med mycket att se och göra! Phuket och andra strandorter är säkert en helt annan typ av upplevelse så går ju inte att jämföra med denna megastad ? Förutom Bangkok har jag även sett Stockholm, Helsingfors, Oslo, Köpenhamn, Berlin, Tallinn, Riga, Prag, Amsterdam, Kairo, Jerusalem och Singapore. Kan ha missat någon. Jag har varit i åtminstone 10 länder där jag inte besökt huvudstaden.

Svara
Ann-Louise 20 december, 2019 - 21:30

Kul att höra vilka huvudstäder du varit i. Ja, alla verkar gilla Bangkok så någon gång får jag ta och åka dit också och jag kommer säkert gilla staden när jag väl är där. 🙂

Svara
Marias Memoarer 19 januari, 2020 - 17:29

Nu har även jag gjort en modifierad huvudstads-lista 😀

Svara
Ann-Louise 20 januari, 2020 - 22:38

Så spännande, ska genast ta och läsa din lista! 🙂

Svara
Ditte 19 december, 2019 - 17:44

Kul lista och att se vilka länder, städer och huvudstäder du besökt. Fina bilder!
Alltid roligt att sammanfatta länder där man varit och ”räkna ihop” huvudstäder. Jag gjorde förra veckan för min egen skull en sammanfattning och skrev in länder jag besökt, huvudstäder och andra platser/städer i dessa länder. Räknade till 58 olika länder som jag hitintills besökt (några har fått många besök) och till 47 huvudstäder. Räknar med att det kommer att bli några till innan jag ”tacklar” av.

Svara
Ann-Louise 20 december, 2019 - 21:47

Oj så många länder som du besökt och så många huvudstäder du varit i. Håller med om att det är kul att göra sammanfattningar ibland av vilka länder och städer man varit i. Hade inte tidigare funderat så mycket på fördelningen av huvudstäder/icke huvudstäder när det gäller de resor jag gjort.

Svara
Lena i Wales 21 december, 2019 - 13:45

God Jul ??

Svara
Ann-Louise 22 december, 2019 - 07:41

Tack detsamma! ???

Svara

Lämna gärna en kommentar