Amtrak California Zephyr

Tågresor i USA att drömma om

av Ann-Louise

Häromdagen skrev Daniel ett blogginlägg om tågresor och länkade bland annat till den här Youtube-videon från en tågresa med Coast Starlight mellan Los Angeles och Seattle. Jag har redan åkt en hel del tåg i USA (läs mer här) men började nu genast fundera på vilka tågresor i USA som jag inte har gjort och som jag drömmer om att göra.

Coast Starlight

Coast Starlight anses vara en av USA:s vackraste tågresor då den bland annat kör utmed Stilla Havskusten och Highway One. Jag har redan åkt en del av den, från Eugene i Oregon till Olympia i Washington. Nu drömmer jag om att kliva på tåget i Los Angeles och åka hela vägen till Seattle, en resa som tar cirka 35 timmar. Allra helst skulle jag sedan vilja byta till Amtrak Cascades i Seattle och åka vidare till Vancouver i Kanada.

Coast Starlight åker bland annat via Oakland utanför San Francisco, Sacramento och Portland. Du kan se alla stationer här. Tåget passerar även Chico där några av mina släktingar bor så om jag åker den här sträckan kommer jag hoppa av i Chico och tillbringa några dagar där. Många av de andra platserna som tåget passerar har jag redan besökt så Chico skulle förmodligen bli mitt enda stopp på just den här tågresan. Kanske skulle jag stanna till i Portland också, en stad som jag hört mycket bra om men inte varit i ännu.

Coast Starlight Amtrak
Coast Starlight, bild från Amtraks hemsida.

Southwest Chief

Jag har åkt flera tåglinjer som går från Chicago och västerut men just Southwest Chief har jag ännu inte åkt med. Southwest Chief startar i Chicago och åker bland annat via Kansas City, Albuquerque och Flagstaff innan tåget kommer fram till Los Angeles. Resan tar drygt 43 timmar och på vägen skulle jag gärna göra några stopp och bland annat besöka vänner i Lindsborg, Kansas (närmaste tågstation är Newton).

Jag skulle också vilja göra ett stopp i Albuquerque av den enkla orsaken att det är ”the hot air ballooning capital of the world” och det verkar som en kul grej att fotografera.

Från Flagstaff kan man också göra en avstickare till Grand Canyon. På Amtraks hemsida kan du se samtliga stationer där Southwest Chief stannar.

Southwest Chief Amtrak
Southwest Chief i närheten av Keota, New Mexico. Bild från Amtraks hemsida.

City of New Orleans

Tåget City of New Orleans går, som namnet antyder, från New Orleans till Chicago. Den här tågresan skulle jag gjort 2004 men orkanen Ivan kom i vägen för resplanerna. Istället för att åka från Maricopa till New Orleans, stanna några dagar i New Orleans för sightseeing och sedan åka från New Orleans till Chicago så blev vi fast i San Antonio eftersom tåget inte kunde köra hela vägen till New Orleans. Så jag drömmer fortfarande både om att besöka New Orleans och om att sedan ta tåget härifrån till Chicago.

Sträckan mellan New Orleans och Chicago tar cirka 19 timmar och en av de 20 stationer som tåget stannar vid är Memphis. Där skulle jag gärna vilja stanna till en dag eller två.

Union Station Chicago Amtrak tågresor
Union Station i Chicago.

Vermonter

Jag har inte åkt med just Vermonter, men på min första USA-resa för snart 22 år sedan så åkte jag tåg från Penn Station i New York till Berlin i Connecticut. Då åkte jag med Northeast Regional som delvis stannar vid samma stationer som Vermonter. Åker man Vermonter hela vägen så börjar man i Washington, DC och går av tåget i St. Albans, Vermont. En resa på knappt 14 timmar. Den här tågresan vill jag göra på hösten, för att få se alla de otroligt vackra höstfärgerna i Vermont, något jag länge drömt om att få göra. På väg till Vermont skulle jag vilja göra några stopp i Connecticut för att träffa vänner och släkt och för att njuta av New England som är något av det charmigaste jag vet.

Vermont
Magiskt vackert i Vermont. Bild från Pixabay.

Silver Service / Palmetto

Tänk att få åka tåg i drygt 28 timmar från New York hela vägen till Miami! Vilken drömresa. Tåget passerar förbi en mängd spännande platser, hela 55 stationer hinner tåget stanna vid innan man är framme i södra Florida. Den här resan skulle nog ta lång tid för mig eftersom jag skulle vilja stanna minst ett dygn på flera platser, som till exempel Washington DC, Charleston, Savannah, Jacksonville och Orlando.

Amtrak tågresor
Ett Amtrak-tåg på väg någonstans i USA. Bild från Pixabay.

Lake Shore Limited

Eftersom jag har åkt tåg hela vägen från västkusten till Chicago (och från Chicago till västkusten) så skulle det förstås vara kul att fortsätta från Chicago hela vägen österut. Det finns lite olika tåg som tar dig från Chicago till östkusten men Lake Shore Limited tror jag skulle passa mig. Tåget går från Chicago till New York. Resan tar cirka 19 timmar och jag skulle bland annat vilja stanna till i Cleveland, Ohio där min farfars bror bodde en gång i tiden. Sedan skulle jag stanna till i Erie eller Buffalo och därifrån ta mig med buss eller bil till Jamestown där min farfars båda bröder bodde när de hade emigrerat från Sverige för mer än 100 år sedan samt till Corry, Pennsylvania där min farfars bror är begravd. Innan jag kommer fram till New York skulle jag också stanna till några dagar i Boston som är en av mina favoritstäder i USA.

Grand Central Terminal New York Amtrak
Eftersom jag inte har någon bild på Penn Station, som är slutstationen för Lake Shore Limited, så får det bli en bild på Grand Central Terminal istället. Det är den näst mest trafikerade stationen i New York, efter Penn Station. Enligt mig är det också en av New Yorks vackraste byggnader.

Här hittar du en karta över tåglinjerna i USA så att du också kan börja drömma om tågresor i det stora landet i väster. Vilken tågresa lockar dig mest?

Vill du även läsa om vilka tågresor som anses vara USA:s vackraste så klickar du här.

Högst upp i inlägget ser du California Zephyr, någonstans mellan Chicago och Sacramento. Inskannad pappersbild från 2003.

Du kanske också vill läsa de här inläggen

6 Kommentarer

Ditte 28 januari, 2020 - 22:56

Kul tanke! Och att åka tåg i USA är jättetrevligt och jag har jag gjort en hel del under årens lopp och gillade det verkligen. Bodde i N.Y i ett år och tillbringade många somrar runt om på resande fot när döttrarna var små och tonåringar.; från i slutet av 80-talet till början av 2000-talet. Alltså länge sedan. Men har varit tillbaka sedan dess.
Flera av linjerna du har med har jag testat och tycker det är svårt att välja vilken jag tyckte var bäst. (Har också korsat USA från västkusten till östkusten med en ”Camper”, en ombyggd Volkabuss.)
Idag lockar mig inte alls USA eller Västindien längre utan mer att se mer av Afrika och att besöka Japan. Men däremot mot Canada och Alaska skulle jag gärna se. (Har bara som hastigast varit i Canada under en vecka. ) Räknad ut att jag nog besökt 22 stater inklusive alla Hawaiiöarna så jag är nöjd. Men att återkomma till N.Y. skulle jag gärna göra och kanske då också ännu en gång ta tåget norrut mot Boston och vidare med båt ut till Nantucket ,Marthas Winyard och Chappaquidick Så härliga , gamla valfångaröar.
Spännande att se vad det blir för din del. Och jag skulle aldrig velat ha detta ogjort. Att resa är ju att leva tycker jag.

Svara
Ann-Louise 29 januari, 2020 - 18:41

Roligt att höra at du också åkt tåg i USA! Det måste varit härligt att få bo i New York under ett år. USA fortsätter ju att locka mig hela tiden men just Japan är jag också väldigt sugen på att åka till. Skulle också gärna åka till både Canada och Alaska. Och Nantucket, Marthas Vineyard och Chappaquiddick står på min önskelista också.

Svara
Daniel på FlyingDryden 4 februari, 2020 - 09:46

Vilket inlägg och kul att du planerar in lite stopp längs vägen också. Boston har jag hört mycket om så jag funderar på en tripp dit senare i år, när SAS satt in sitt nya A321LR-flyg på rutten. Sen dra med tåg därifrån till Chicago kanske och åka hem därifrån? 🙂

Svara
Ann-Louise 4 februari, 2020 - 18:52

Boston är toppen på alla sätt så det kan jag varmt rekommendera! Och lite extra spännande då att flyga A321 dit. 🙂 Låter som en perfekt plan att sedan åka tåg till Chicago (som också är en av mina favoritstäder i USA). Åh, nu blev jag grymt sugen på att åka både till Boston och Chicago, men med två andra redan inbokade resor till USA under första halvåret kanske jag måste lugna mig lite. 🙂

Svara
Maya Nordlund 18 februari, 2020 - 15:54

Vad spännande att åka tåg genom USA! Har inte tänkt på att det går så bra med tåg där, trodde att hyrbil var ett måste för att ta sig runt. Är riktigt sugen på att göra en längre resa i USA snart, kanske ska blanda både road trip och tågluff då! 🙂

Svara
Ann-Louise 18 februari, 2020 - 20:38

Ja, jag kan verkligen rekommendera att åka tåg i USA! Det tar lite tid men det gör det ju om man ska köra bil också med tanke på de långa avstånden. Skönt också att bara kunna sitta och titta ut på landskapet och inte behöver bekymra sig om att köra bil. 🙂

Svara

Lämna gärna en kommentar