Rom guideböcker

Planering inför vår resa till Rom

av Ann-Louise

Nu är det bara några veckor kvar till vår resa till Rom. Andra besöket för mig och första besöket för resten av sällskapet, dvs sambo, son och svärmor. Svärmor som för övrigt var så snäll att hon gav oss den här resan i julklapp.

Att planera en resa till en plats där man varit tidigare är lite annorlunda än att planera att besöka ett ställe för första gången. Jag såg de flesta av de ”obligatoriska” sevärdheterna förra gången jag var i Rom (2004) och känner att jag har hyfsat bra koll på vad vi ska se och var sevärdheterna ligger. Så den typen av research har jag inte lagt så mycket tid på den här gången utan det handlar mer om att stämma av med resesällskapet vad de vill göra eftersom det är deras första besök i staden.

Planering inför vår resa till Rom

Numera googlar jag oftast fram information om resmålet men måste säga att jag verkligen gillar boken ”Med familjen i Rom”. Har fått massor av bra tips som jag nog inte hittat annars. Boken i mitten är en guidebok speciellt för barn.

Jag vet att min sambo, Johan, vill se Sixtinska kapellet från insidan. Något jag också gärna vill eftersom jag inte var inne där förra gången jag var i Rom. Jag är lite orolig att det ska vara för långa köer så jag ska försöka hitta någon lösning där man kan förboka besöket och slippa vänta i kö. Jag betalar gärna lite extra för det eftersom det innebär att vi förhoppningsvis får mer tid till att gå runt och upptäcka staden. Något jag också vill göra är att åka upp i Viktor Emanuel-monumentet och se utsikten därifrån. Jag minns att jag var väldigt imponerad av den enorma byggnaden förra gången, men vi åkte aldrig upp i den då eftersom det bara har varit möjligt sedan 2007.

Planering inför vår resa till Rom

Viktor Emanuel-monumentet. Bild från Pixabay eftersom jag tyvärrr inte hittar mina egna foton från förra resan till Rom.

William har fått en egen bok om Rom där han väljer ut vad han vill se. En av de första sakerna han skrev ned var att han vill se Olympiastadion så vi får hoppas att vi hinner dit eftersom det ligger lite utanför de centrala delarna av stan. Han vill också se Colosseum och besöka Vatikanen för att kunna pricka av ännu ett land i appen Been. Och de båda sakerna kommer vi garanterat att göra. Svärmor nämnde att hon gärna går på marknad och som tur är bor vi nära marknaden Campo de’ Fiori.

Planering inför vår resa till Rom

Vatikanen. Bild från Pixabay.

Jag minns att det jag tyckte var så bra med Rom förra gången var att man snubblade över historiska sevärdheter lite överallt och att det var väldigt mysigt att bara gå runt och upptäcka små torg och gränder. Så när vi har sett alla de obligatoriska sevärdheterna hoppas jag att vi hinner bara ströva omkring och framför allt att vi hinner dricka riktigt gott italienskt kaffe. 2004 drack jag kaffe på Tazza D’Oro i närheten av Pantheon och jag gissar att vi kommer att återvända dit. Självklart ska vi också hinna med att äta italiensk glass! Och om någon har tips på bra restauranger, bra caféer och bra glassbarer får ni gärna skriva det i en kommentar!

Några av de resebloggar där jag hämtar lite inspiration inför resan är bland annat hos Discovering the Planet som just idag skrev om Rom of the beaten path och 17 mindre kända sevärdheter, Resfredag som skrivit Att göra i Rom: Femton tips att ta fasta på samt Fantasy Dining som har många olika inlägg om Rom.

Du kanske också vill läsa de här inläggen

12 Kommentarer

FREEDOMtravel 31 januari, 2018 - 15:44

Härligt! Vi var i Rom i september och blev verkligen förtjusta i den staden! (Har förstås skrivit en del på bloggen). Önskar en superfin resa!!!

Svara
Ann-Louise 31 januari, 2018 - 22:14

Tack! Det ska bli kul att komma tillbaka till Rom, jag minns att jag tyckte väldigt mycket om staden senast jag var där och förstår egentligen inte varför det tagit mig 14 år att återvända. Ska förstås läsa era inlägg om Rom också! 🙂

Svara
Johnny Friskilä 31 januari, 2018 - 21:32

Här skriver jag lite om Sixtinska och motsäger lite andra tips och råd som jag fått. På tal om Viktor Emanuel-monumentet, kolla öppettiderna för att gå upp. Jag hade en free walking tour-guide som gav mig fel tider med tanke på att solnedgången ska vara rätt vacker där uppe. https://johnnybajdzjan.com/2017/08/16/mina-masten-5-saker-du-inte-bor-missa-i-rom/

Svara
Ann-Louise 31 januari, 2018 - 22:15

Toppen, ska genast gå in och läsa hos dig. Att se solnedgången från Viktor Emanuel-monumentet låter ju onekligen som en bra idé.

Svara
World by Tina 1 februari, 2018 - 16:40

Alla restauranger i Trastevere är ju toppenmysiga ( i mitt inlägg nedan finns några bra namn på ställen). Mitt favoritområde helt klart. Och glöm inte att spendera mycket tid i vackra Borghese parken – köp med picknick. Vi hade supermega tur sist vi var där – vi lyckades pricka in en söndag då påven var där och alla var välkomna in gratis (tror det brukar kosta annars?) och utan krångel – och inte det minsta kö in till sixtinska – och detta var ändå i juni. Hoppas ni har lika mycket tur!

Min travel story från förra året: http://worldbytina.se/2016/june/when-in-rome.html

Svara
Ann-Louise 1 februari, 2018 - 22:29

Tack för bra tips! Ska ta och läsa inlägget hos dig nu.

Svara
Anna, New York - My Bite of the Big Apple 2 februari, 2018 - 19:32

Åh, så underbart med Rom! En av mina absoluta favoritstäder efter Stockholm och New York. 🙂

Det låter klokt att uppleva Rom lite utanför turiststråken. Kanske har ni redan bokat boende? Annars kan jag rekommendera ett fantastiskt bed & breakfast i Trastevere, som är en otroligt mysig stadsdel. Det är som ett lyxhotell fast ändå billigt! Vill också rekommendera ett underbart lunchställe och att besöka Apelsinparken med en strålande utsikt. Plus en takterrass på ett hotell med slingrande klängväxter. Mina tips om Rom hittar du här och fler kommer: http://www.travelonacloud.com/search/label/Rom

Jag har också recenserat en underbar guidebok om Rom som jag hade stor nytta av. Du hittar recensionen på min språkblogg: http://www.falkblick.se/2013/11/mitt-rom-en-ny-och-absolut-nodvandig_6.html

Svara
Ann-Louise 4 februari, 2018 - 20:18

Tack snälla du för bra tips. Ja, vi har redan bokat boende, men ska lägga ditt tips på minnet ändå för vem vet, kanske kommer vi tillbaka till Rom fler gånger i framtiden 🙂

Svara
Fantasy Dining 5 februari, 2018 - 15:48

Åh vad kul att du hittat lite tips inne hos mig. Tycker mycket om Rom och vill gärna resa tillbaka dit någon gång. Hoppas du får en underbar resa :9

Svara
Ann-Louise 5 februari, 2018 - 21:30

Ja, din blogg är ju rena guldgruvan när det gäller att hitta tips om Rom! 🙂 Ska bli så härligt att komma tillbaka dit igen.

Svara
Christine - 29° 6 februari, 2018 - 22:56

Så kul med Rom. Har aldrig varit där men skulle gärna resa dit, så ser fram emot fler tips.
Trevlig resa! 🙂

Svara
Ann-Louise 7 februari, 2018 - 21:45

Tack! Det kommer såklart komma mer tips om Rom här på bloggen efter vår resa. 🙂

Svara

Lämna gärna en kommentar