Pumpor

Fem tips på höstlovsaktiviteter i Stockholm

av Ann-Louise

Nästa vecka är det höstlov och om du och dina barn ska tillbringa höstlovet i Stockholm finns det en hel del att göra trots Coronapandemin. Här är några förslag på saker som vi själva har provat och som funkar bra att göra även i dessa tider när man helst ska hålla några meters avstånd till andra.

Tidsvalvet på Nordiska Museet

I Tidsvalvet kliver man genom en hemlig portal och hamnar i barnens egen historia. Tidsvalvet är en interaktiv upplevelse där man reser från 1870-talet och fram till idag. Det finns också ett roligt uppdrag som barnen kan göra under besöket. Vi var här i somras och tyckte utställningen var riktigt spännande och lärorik.

Tidsvalvet Nordiska Museet Höstlov

Du behöver inte vara orolig för att det blir för mycket folk och för trångt då man måste förboka sin biljett som gäller för ett 90 minuter långt besök med en bestämd starttid. Det är ett mycket begränsat antal personer som släpps in åt gången och när vi var där fanns det gott om plats att hålla avstånd. Biljetten kostar 140 kr för vuxen och 60 kr för barn och ungdom (0-18 år). Den gäller även för resten av museet under samma dag. Mer information om Tidsvalvet hittar du här.

Tidsvalvet Nordiska Museet Höstlovstips
I Tidsvalvet får man bland annat veta mer om vad man ätit under olika tidsperioder.

Armémuseum

Armémuseum besökte vi för första gången i somras och det är ett av de mest intressanta museum jag besökt här i Stockholm. Då jag släktforskar har jag stött på en del förfäder som varit med i olika krig och det gjorde det extra intressant att gå omkring i museet och lära sig mer om just dessa krig och se hur soldaterna såg ut förr.

Armemuseum soldater Stockholm Höstlovstips

På Armémuseum finns också en tillfällig utställning som heter I rikets hemliga tjänst och som handlar om  kvinnorna i den svenska underrättelsetjänsten under andra världskriget. Här får barnen vara med och lösa ett spionmysterium, något både William och hans kompis Leon (och även vi föräldrar) tyckte var riktigt roligt när vi var här i somras.

Det är gratis entré till Armémuseum men just den tillfälliga utställningen kostar 50 kr i entré för vuxna (fri entré för barn och ungdomar till och med 19 år). Museet har begränsat antalet besökare som får vistas samtidigt i utställningarna och när vi var här på sommarlovet var det inga problem att hålla avstånd till andra. Mer info finns på Armémuseums hemsida.

Armémuseum Stockholm Höstlov
Armémuseum ligger i en riktigt vacker byggnad.

Skansen

Skansen är ett bra ställe att besöka i Coronatider. De gånger vi har varit där i år har det varit lagom med folk och aldrig känts trångt. Att det mesta är utomhus är förstås också en fördel. Skansen har numera en gräns där de släpper in max 6 000 gäster per dag.

Skansen

En del av inomhusmiljöerna är stängda för att undvika trängsel men även om man inte kan gå in i husen är det fortfarande väldigt mysigt att promenera omkring i stadskvarteren. Just i stadskvarteren finns det också ett höstlovsmysterium för barnen att lösa.

Stadskvarteren Skansen höstlov
Skansen i våras – men det är lika vackert även på hösten.

Information om Skansens öppettider och priser hittar du här.

Besök en temalekplats

Stockholm har flera fina lekplatser med olika tema. En av våra favoriter är Ivar Los park på Södermalm som både är en fin lekplats och har en vidunderlig utsikt över Stockholm. Här kan du också passa på att promenera utmed Monteliusvägen för att njuta av ännu mer utsikt. Andra fina temalekplatser är Lilla Kvarnholmen, Bryggartäppan, Anders Franzéns park och Mulle Meck-parken.

Stockholm Ivar Los Park
Ivar Los park på Södermalm.

Vandra i ett naturreservat eller nationalpark

Det finns gott om naturreservat i närheten av Stockholm och till och med en nationalpark nära stan. Jag kan rekommendera en vandring i Nackareservatet som du når med en fem minuter lång tvärbaneresa från Gullmarsplan. Har du möjlighet att åka lite längre hittar du Tyresta Nationalpark cirka 30 minuters bilresa söder om Stockholm. Här finns flera olika vandringsleder som passar både barn och vuxna.

Tyresta nationalpark höstlov

Fler Stockholmstips

Du hittar fler Stockholmtips i det här inlägget och här har jag skrivit ner mina bästa Stockholmstips för barn. Ytterligare höstlovstips finns bland annat hos Visit Stockholm och Barn i Stan.

Vad har du för planer för höstlovet?

Du kanske också vill läsa de här inläggen

2 Kommentarer

Lena i Wales och Spanien 28 oktober, 2020 - 09:54

Oh, vad jag skulle vilja vara med familjen i Stockholm nu!
Ta barnbarnet till något roligt museum och lekpark och bara ha det gott. Nordiska verkar intressant.
Istället sitter jag i lockdown i Wales, inte lika roligt.
Sköt om dig!

Svara
Ann-Louise 28 oktober, 2020 - 20:40

Lockdown låter ju inte alls så roligt. Jag hoppas verkligen att allt vänder snart så du kan åka till Sverige. Ha det så bra!

Svara

Lämna gärna en kommentar