Cascade mountains

Resplaner och coronavirus

av Ann-Louise

I november skrev jag ett inlägg om tolv drömresor inför 50-årsdagen och ni som brukar läsa bloggen kanske undrar hur det har gått? Har jag bestämt mig och har jag bokat någon födelsedagsresa till påsklovet?

Nej, tyvärr har jag inte lyckats bestämma mig ännu… Eller rättare sagt, jag hade precis bestämt mig för en kombination av två olika resmål (som inte ens fanns med bland de tolv drömresmålen) men man kan väl säga att min timing inte var den bästa.

Shanghai Disneyland. Bild från Pixabay.

Överst på min bucket list (som kommer publiceras här på bloggen så småningom) finns punkten ”Besöka alla de sex Disneyland-parkerna.”. Jag har tre parker kvar, Shanghai, Tokyo och Hongkong. Ju mer jag tänkte på det, desto mer övertygad blev jag om att 50-årsresan skulle gå till Shanghai och Tokyo för att besöka deras Disney-parker. Självklart finns det mycket annat jag vill se på dessa platser, som till exempel körsbärsblomningen i Tokyo, men Disneyland-parkerna skulle vara själva höjdpunkten med resan. Min plan var att vi skulle flyga till Shanghai och stanna där några dagar på 144 timmars transitvisum och sedan fortsätta till Tokyo och stanna där fyra – fem dagar innan vi flög hem igen.

Disneyland i Hongkong hade jag däremot tänkt vänta lite med eftersom det skulle bli för stressigt att hinna med tre platser på en vecka och eftersom Hongkong är en plats där jag vill ha gott om tid och hinna se mycket.

Körsbärsblommor i Tokyo. Bild från Pixabay.

Jag hade hittat flygbiljetter till rimligt pris, läst på om transitvisum och kollat hotell och var redo att trycka på bokningsknappen. Men då kom nyheten om coronaviruset. Helt plötsligt var det inte alls läge att åka till Shanghai, eller ens möjligt då många flygbolag inklusive SAS har ställt in sina flyg dit. Och definitivt helt omöjligt att besöka Disneyland eftersom Disneyland i Shanghai (precis som Disneyland i Hongkong) har stängt på obestämd tid just på grund av coronaviruset. Disneyland i Tokyo håller fortfarande öppet men vem vet vad som händer framöver. Med tanke på den långa flygresan är jag inte heller sugen på att bara åka till Tokyo utan det var just kombinationen av de två resmålen som lockade.

Så nu har jag börjat om från början igen med planeringen och just nu lutar det ganska mycket åt en resa inom Europa, kanske Cinque Terre och någon annan plats i Italien. Aruba och Barbados lockar också fortfarande men de höga priserna på resor dit under påsklovet är inte riktigt lika lockande.

RootsTech i Salt Lake City

En resa som däremot är bokad och klar är den resa som jag ska göra om två veckor. Då ska jag nämligen åka till RootsTech, världens största släktforskarmässa, i Salt Lake City, Utah. Mitt jobb är med som utställare på mässan så jag och en kollega ska åka dit för att tillsammans med vår amerikanska kollega stå i vår monter och prata släktforskning och hjälpa amerikaner att hitta sina svenska rötter.

Jag har varit i Utah och i Salt Lake City tre gånger tidigare och tycker väldigt mycket om både staden och staten. Men det här är första gången som jag får gå på RootsTech och det är en riktigt stor dröm som äntligen går i uppfyllelse.

Assembly Hall på Temple Square salt lake City.
Jag har inte så många foton från Salt Lake City för den enda gången jag hade med kameran dit regnade det rejält. Det här är i alla fall Assembly Hall på Temple Square.

Det har gått mer än två år sedan förra gången jag ansökte om ESTA så jag har gjort en ny ansökan i eftermiddag. Då passade jag även på att uppdatera mitt blogginlägg om hur man ansöker om ESTA så att all information nu är aktuell och korrekt. Tre timmar efter att jag skickade in ansökan var den godkänd och klar.

Jag kommer att flyga till Salt Lake City via Amsterdam. Först blir det KLM till Amsterdam och sedan Delta till Salt Lake City. Senast jag flög med Delta var för tio år sedan när jag var i Utah första gången. Då svor jag på att aldrig mer flyga med Delta men nu var detta det enda alternativet med vettiga priser och avgångar så jag hoppas jag får en bättre flygupplevelse den här gången.

The Gateway som är ett av köpcentrumen i downtown Salt Lake City.

Jag bokade den här resan samma dag som medias rapportering om coronaviruset satte i gång på allvar. Till att börja med kändes det lite olustigt men som läget är just nu är jag inte speciellt rädd för att själv bli sjuk medan jag är ute och reser. Risken att bli sjuk utanför Kina och Asien är så pass liten i dagsläget.

När det gäller flyget till USA så har de amerikanska myndigheterna infört flera olika begränsningar för resenärer som varit i Kina de senaste 14 dagarna före avresan. Personer som inte är amerikanska medborgare och som har varit i Kina de senaste 14 dagarna får överhuvudtaget inte gå ombord på ett plan till USA (några undantag finns).

Amerikanska medborgare som har varit i Kina de senaste 14 dagarna före avresan får gå ombord men bara på flyg som landar på följande flygplatser: Atlanta, New York JFK, San Francisco, Seattle, Los Angeles, Newark, Washington Dulles, Hawaii, Chicago, Dallas/Fort Worth och Detroit . Så risken att jag ska hamna bredvid en sjuk passagerare på flyget till Salt Lake City känns minimal. Så istället för att oroa mig tänker jag passa på att njuta av en lång flygresa på egen hand, hinna läsa en bra bok och se ikapp lite nedladdade TV-serier på Netflix.

Cascade Mountain Utah
Cascade Mountain i Provo, en timma söder om Salt Lake City. Bilden högst upp i inlägget visar också Cascade Mountain.

Har du ändrat några resplaner med anledning av det pågående coronaviruset? Eller reser du som vanligt?

Du kanske också vill läsa de här inläggen

15 Kommentarer

Eva på rucksack 12 februari, 2020 - 22:34

Så trist, men förstår helt och fullt. Funderar själv på hur länge viruset kommer att påverka världen och bokar Europaresor istället under tiden. Inte likt mig som älskar att resa i Asien.

Svara
Ann-Louise 12 februari, 2020 - 22:44

Ja, just nu känns det lite tryggare att resa i Europa. Om inte annat för att det är lättare att ta sig hem då om ännu fler flyg skulle ställas in. Mardrömsscenariot skulle ju vara att befinna sig på kryssningsfartyget utanför Japan… Jag hade kikat lite på kryssningar också men det har jag slutat med nu.

Svara
Ditte 12 februari, 2020 - 23:06

Jag skulle kanske inte heller just nu åka till KIna men Asien i sin helhet är jag inte orolig för att besöka. Inte alls. Just nu är vi i Spanien och har ingen långresa inplanerad så det ger sig. Men både Tokyo och Shanghai finns ju kvar. Och om jag vre du skulle jag helt klart spendera mer tid i Shahghai med omgivningar när man ändå är där. Har varit där några gånger och det går ju fint att kombinera med både Hong Kong och Tokyo när det blir dags.
Cinque Terre är verkligen fint. Rekommenderas. Och vackert att ta sig mellan de olika byarna med tåg och kanske vandra mellan några,.
Spännande nu med USA resan. Önskar dig en fin resa!

Svara
Ann-Louise 13 februari, 2020 - 21:07

Tack! Det ska bli kul med en USA-resa, är ju nästan exakt ett år sedan sist. Och precis som du säger så finns ju både Tokyo och Shanghai kvar och kanske blir det en kombination av både de två samt Hongkong sedan när det väl blir dags och det lugnat ner sig med viruset.

Svara
Helena - Oh darling, let's be adventurers 13 februari, 2020 - 00:11

Jag har inte ändrat några resplaner på grund av coronaviruset men det lockar inte alls att boka någon resa till det området heller.

Hoppas du får en bra resa i USA! Jag har rest med Delta till/från Amsterdam och båda flygresorna var väldigt bra. Hade inget att klaga på där så hoppas du får en lika fin resa dit 🙂

Svara
Ann-Louise 13 februari, 2020 - 21:42

Så skönt att höra att du hade bra flygresor med Delta. Jag har läst lite på nätet och det verkar som att de blivit bättre sedan sist jag flög med dem. Jag har även bokat Comfort+ vilket borde göra upplevelsen om möjligt ännu lite bättre. 🙂

Svara
Sandra Lifsresor 13 februari, 2020 - 07:28

Det enda Disney Word jag har varit på är Hong kong. ? Dock är ungarna nu i åldern när det skulle gillas mycket. Hoppas du hittar ett bra alternativ! Mannen fyllde 50 förra året och då blev det Maldiverna för oss. ☺️

Svara
Ann-Louise 13 februari, 2020 - 21:43

Ja, Maldiverna är ju egentligen mitt ultimata drömresmål men eftersom vi ska åka just på påsklovet (då jag fyller just då och det passar bra när William ändå är ledig) så blir det väldigt dyrt… Men jag kollar fortfarande priser dit varje dag så har inte helt gett upp drömmen. 🙂

Svara
emolis 13 februari, 2020 - 12:37

Vad kul att det är fler som har ”besöka alla Disneyland” på bucketlistan. Vi bockade av sista förra året (Shanghai som f.ö var det sämsta tyckte vi) när vi reste runt i Kina på påsklovet, så glad vi åkte då för tror inte Kina nånsin får fler besök av oss, trots att det är ett fantastiskt land. Jag har en inbokad resa till Japan i påsk för att hälsa på min dotter som studerar i Kyoto, men just nu vet jag faktiskt inte riktigt hur det blir. Får väl vänta ett par veckor och se vart viruset tar vägen…

Svara
Ann-Louise 13 februari, 2020 - 21:46

Men åh så roligt att du har varit på alla Disneyland! Intressant att du tyckte Shanghai var sämst. Min favorit är Disneyland i Kalifornien, som vi åker tillbaka till i juni. Angående Japan så har de ju inte så många fall ännu, om man bortser från de som är isolerade på kryssningsfartyget, men det känns ju ändå som att det är lite för nära för att det ska kännas riktigt tryggt. Men jag hoppas viruset lugnar ner sig så att du kan åka och hälsa på din dotter!

Svara
Jossus Travelpics 17 februari, 2020 - 19:47

Min resa till Tokyo var redan bokad och klar när coronaviruset började dyka upp. Får ha is i magen och hoppas det inte påverkar min resa på något sätt, är ändå över 2 månader kvar så mycket hinner hända.

Svara
Ann-Louise 17 februari, 2020 - 20:26

Jag håller tummarna att det inte blir värre i Tokyo. Än så länge så har ju de flesta smittade i Japan varit personer ombord på kryssningsfartyget, och inte så många på själva fastlandet. Förhoppningsvis så hinner det lugna ner sig innan du ska åka.

Svara
Lena i Wales och Spanien 19 februari, 2020 - 12:45

Ja, viruset ställer till det för många.
I Spanien och UK som har många turister från Kina har de fått stänga hotell o s v till allt ordnat upp sig.
Ha det bra i USA!

Svara
Ann-Louise 20 februari, 2020 - 19:53

Tack så mycket! 🙂 Ja, viruset påverkar verkligen många, hoppas spridningen minskar snart.

Svara
Positiva effekter av Corona - det onda för gott med sig | Resa medvetet 12 mars, 2020 - 06:03

[…] sprids som en löpeld världen överBara brittiskt – Vågar jag resa till Storbritannien? Från stad till strand – Reseplaner och Coronavirus4000 mil – Att resa i Coronatider – hur var det för […]

Svara

Lämna gärna en kommentar