Flygeln på Herrgårn

Flygeln på Herrgårn -ett lantligt café i Flishult

av Ann-Louise

Strax utanför Vetlanda i Småland ligger gårdscaféet Flygeln på Herrgårn. Caféverksamheten startade 2020 och precis som namnet antyder ligger caféet i en flygelbyggnad till en herrgård , nämligen herrgården Flishult i Näsby socken.

Flygeln på Herrgårn Flishult

Jag har åkt förbi här många gånger då min morfar bodde i Näsby socken och då många av mina förfäder och släktingar är härifrån. Varje gång jag åkt förbi har jag tänkt på hur vackra omgivningarna är men det var först i förra helgen som jag hade anledning att stanna till och beundra Flishults herrgård på nära håll. Ända sedan förra sommaren har jag längtat efter att få fika här och nu var det äntligen dags.

Flygeln på Herrgårn Flishult
Flygeln på Herrgårn Flishult

Flygeln på Herrgårn och Flishult ligger vackert beläget precis intill sjön Flögen och när man fikar här kan man välja om man vill sitta nere vid sjön eller uppe på gårdsplanen. Vi valde gårdsplanen för att det var nära och smidigt men nästa gång kommer vi definitivt testa att slå oss ner vid något av borden vid sjön. I anslutning till caféet finns också en liten lekplats där barnen kan leka medan de vuxna fikar klart.

Flygeln på Herrgårn Flishult Flögen
Flygeln på Herrgårn Flishult Flögen

Caféet drivs av familjen Rinaldo som bor i herrgårdens huvudbyggnad. Flishult är en gård med gamla anor och den nämns i skriftliga källor redan på 1200-talet då gården ägdes av riksrådet Jon Persson Bååt. Bland övriga ägare märks bland annat fältmarskalken och friherren Göran Eriksson Silfverhielm som var en av Karl XII:s officerare. Den nuvarande huvudbyggnaden i empirstil byggdes 1851 medan flygelbyggnaden där caféet håller till byggdes redan 1734.

Flishult
Huvudbyggnaden på Flishult.

Flygeln på Herrgårn serverar fantastiskt goda kakor och bullar. William och jag valde varsin paj, en med äpplen och en med rabarber medan Johan åt Silviakaka.

Flygeln på Herrgårn
Flygeln på Herrgårn

I caféet finns också helt fantastiska chokladpraliner som görs av Pralinerna på Prästgatan som drivs av Linda Norén. De båda praliner vi köpte var otroligt goda och nu vill jag tillbaka och äta fler. Jag har sett att det finns en pralin som ser ut som en semla och den är jag verkligen sugen på.

Flygeln på Herrgårn pralinerna på prästgatan
Flygeln på Herrgårn pralinerna på prästgatan

Om du är i närheten av Vetlanda kan jag varmt rekommendera att åka hit och fika. Under sommaren har Flygeln på Herrgårn öppet torsdag till söndag kl 11-17. Mer information finns på deras Facebook-sida.

Hitta till Flygeln på Herrgårn – länk till karta.

Flygeln på Herrgårn Flishult

Du kanske också vill läsa de här inläggen

3 Kommentarer

Lena i Wales och Spanien 7 juli, 2021 - 10:04

Oh, vd härligt det ser ut och intressant historia kring herrgården.
Vilka läckra praliner! Vill ha!
Ha det bra!

Svara
Ann-Louise 7 juli, 2021 - 22:14

Ja, pralinerna var helt otroligt goda! 🙂 Så mysigt ställe i härlig miljö. Ha det så bra!

Svara
Inger Adamson 10 maj, 2022 - 17:31

Vi var där med P-1800 klubben i lördags den 7 maj 2022
Mycket mysigt ställe med god kladdkakemuffins. Tack från
Oss i den svarta P-1800.

Svara

Lämna gärna en kommentar