Meny
Barnvagnsslingan
Natur / Stockholm / Sverige

Barnvagnsslingan – en vandring i Tyresta som passar alla

För några veckor sedan, när solen sken och det var alldeles lagom varmt, gjorde vi en utflykt till Tyresta Nationalpark där vi vandrade den led som kallas Barnvagnsslingan.

Barnvagnsslingan Tyresta Nationalpark
Barnvagnsslingan Tyresta Nationalpark
Början av Barnvagnsslingan går på grusväg.

Barnvagnsslingan är 5 kilometer lång och går omväxlande på grusväg, spänger och skogsstigar. Leden startar vid parkeringen/utomhusinformationen i Tyresta by, på samma ställe som till exempel Urskogsstigen, och sedan går man runt i en slinga och kommer ut på andra sidan Tyresta by. Mycket passande eftersom man då går förbi både lanthandeln och caféet på väg tillbaka till parkeringen och vad passar väl bättre än en fika när man varit ute i skogen.

Tyresta by
Den vackra vyn när man har gått klart Barnvagnsslingan och kommer till Tyresta by.
Barnvagnsslingan Tyresta Nationalpark

Som namnet avslöjar så är den här vandringen anpassad för barnvagn och ska även funka för rullstol. Det är många år sedan vi ställde undan barnvagnen men låt inte namnet hindra er från att gå den här rundan även utan barnvagn. Jag skulle säga att detta är en vandring som passar alla som vill vara ute i skogen några timmar och njuta av vacker natur. Längs med leden finns även audioguiden ”RIng naturen” där man kan få veta mer om naturen i området.

Barnvagnsslingan Tyresta Nationalpark
Barnvagnsslingan Tyresta Nationalpark
Barnvagnsslingan Tyresta Nationalpark

Det finns två eldrastplatser utmed slingan, en vid Bylsjön och en vid Bylslätt. Vi hade packat med några smörgåsar som vi åt på en klippa vid Bylsjön innan vi vandrade vidare. Hela vandringen är fin men just sträckan runt Bylsjön är extra vacker och det är en ren njutning att gå här.

Barnvagnsslingan Tyresta Nationalpark
Bylsjön
Barnvagnsslingan Tyresta Nationalpark Bylsjön

När vi gick Barnvagnsslingan var det rejält lerigt på sina ställen. Inte så konstigt med tanke på att det hade varit flera dagars ihållande regn tidigare den veckan. Vi hade kanske inte de bästa skorna för lera så det blev en del hoppande mellan pölarna för att inte bli allt för smutsiga. Så ett bra tips är att ta rejäla skor om ni kommer hit när det regnar eller efter att det regnat.

Barnvagnsslingan Tyresta Nationalpark
Bylsjön Tyresta

På Tyresta Nationalparks hemsida hittar du mer information inför ditt besök. En karta över Barnvagnsslingan finns här.

6 Kommentarer

 • Amanda (Swedish Passport)
  23 juni, 2021 at 10:09

  Egentligen är jag sååå himla trött på Barnvagnsslingan då jag gått på den så många gånger när jag tagit bussen till Tyresta by och egentligen bara velat teleportera mig in i de djupare delarna av skogen, haha! Dock var dina bilder och skildring så himla härlig så jag nästan blev lite sugen att gå den ändå 🙂

  Svara
  • Ann-Louise
   23 juni, 2021 at 21:04

   Ja, ska jag vara helt ärlig så hade jag inte superstora förväntningar när vi gav oss iväg, såg början av Barnvagnsslingan förra gången vi var i Tyresta och tyckte det verkade lite trist att gå på en grusväg, men sedan när vi kom in till sjön och det blev lite mer ojämn terräng och spänger så stortrivdes jag! Jag har lite problem med en fot/ett ben och då passade den här rundan helt perfekt.

   Svara
 • Lena i Wales och Spanien
  30 juni, 2021 at 09:14

  Vilken fin slinga, med eller utan barnvagn.
  Gillar byn med sina fina röda trähus och vackert staket också.
  Ha det bra!

  Svara
  • Ann-Louise
   6 juli, 2021 at 22:12

   Ja, byn är riktigt mysig! Ha det så bra!

   Svara
 • Ditte
  30 juni, 2021 at 15:30

  Har testat denna för länge sen och då just med ett av barnbarnen i vagn. Då var slingan riktigt praktisk . Tyresta överlag är ju väldigt trevligt och många möjligheter till olika rundor finns det ju.
  Jättefina bilder så när jag såg dem kändes det som om jag var här igen.

  Svara
  • Ann-Louise
   6 juli, 2021 at 22:13

   Tack, kul att du gillade bilderna! Håller med om att hela Tyresta är väldigt trevligt.

   Svara

Lämna en kommentar