Sommarplaner

Erikshester Gård, en riktig idyll!

av Ann-Louise

Idag öppnar Erikshester Gård för säsongen. Det är mitt bästa smultronställe, en riktigt somrig plats mitt i Småland. Erikshester Gård ligger några kilometer utanför Vetlanda och drivs av Inga-Lill och Göran som är två riktiga eldsjälar. På gården finns ett 20-tal hus och många av byggnaderna har flyttats hit från sin ursprungsplats och byggts upp på nytt här på gården. Nyligen fick gården också ta emot ”Årets turismpris” av Vetlanda Kommun.

För mig är den här platsen lite extra speciell då min pappa är född och uppväxt i byn och min farmor och farfar bodde tvärs över vägen under hela min uppväxt. Jag har med andra ord tillbringat mycket av min tid i just Erikshester och känner väl till gården och omgivningarna så att komma hit känns lite grann som att komma hem. När jag sitter i den vackra trädgården och njuter av kaffe och kakor samtidigt som William springer runt och leker med allt kul som finns på gården, då är det sommar på riktigt.

erikshester gård

erikshester gård

I det mysiga gårdscaféet kan man köpa kaffe, saft, glass och inte minst helt fantastiska ekologiska bakverk. Jag kan varmt rekommendera deras Key lime pie som är min favorit och som jag köper varje gång vi är här. Själva cafébyggnaden har anor från 1780 och stod tidigare på Kållandsö i Vänern. Den flyttades hit till gården 2013.

erikshester gård fika

erikshester gård fika

På den KRAV-certifierade gården finns många djur men tyngdvikten ligger på Gotlandsfår och varje år föds här cirka 250 – 300 lamm. Förra året, 2017, blev de till och med utsedda till Sveriges bästa besättning med Gotlandsfår. Förutom fåren så finns här även höns, getter, kaniner och grisar.

erikshester gård get

erikshester gård

erikshester gård

I gårdsbutiken som finns i ett hus från tidigt 1800-tal kan man köpa får- och lammskinn samt olika typer av hantverk och andra prylar. Själva huset har funnits länge på gården, det flyttades hit redan i slutet av 1800-talet för att användas som skolhus.

erikshester gård

Det finns även ett hus med en loppis, här fyndade svärmor ett riktigt gammalt strykjärn förra året. Huset är en loftbod från 1700-talet och har flyttats hit från Gustavs församling i Dalarna.

Erikshester gård kapell

erikshester gård

Min favoritbyggnad är kapellet som är så vackert både invändigt och utvändigt. Man kan boka det för till exempel bröllop eller dop. Kapellet byggdes här på gården 2011 men fönstren kommer från ett missionshus i Jönköping.

erikshester gård

Gäststugan på bilden ovan är från cirka 1850 och flyttades hit från Närke 2010. Förra sommaren kunde man hyra den per natt eller per vecka. Jag gissar att man kan göra det även i år men för mer exakt information rekommenderar jag att man kontaktar Erikshester gård.

erikshester gård

Den vackra visthusboden är ursprungligen från Salvestaden i Kalmar. På gården finns också tre andra byggnader som flyttats hit just från Salvestaden. I bakgrunden ser man ladugården där barnen kan hoppa i höet.

erikshester gård

Nu har William blivit lite för stor för lekstugan men när han var yngre kunde han leka här hur länge som helst. Det finns gott om leksaker inne i stugan. Det här är ett nyare hus, byggt i Västerbotten på 2000-talet och hitflyttat från Skåne.

erikshester gård hoppa hö

Favoritsysselsättningen för barnen är förstås att hoppa i höet. Eftersom jag själv är uppvuxen på landet och har hoppat i mycket hö när jag var liten så är det roligt att få se William uppleva samma sak nu. Hoppar i höet gör man i den gamla ladugården som är från andra halvan av 1800-talet och som flyttats hit från Horseryd i Sävsjö kommun.

erikshester gård

Jag har hässjat hö många gånger i mitt liv och därför tyckte jag det var extra kul förra sommaren när det fanns en riktig höhässja på gården. Ett riktigt sommarminne från när jag var barn.

erikshester gård klätterställning

erikshester gård hinderbana

erikshester gård

Gården är verkligen anpassad för barn och det finns en fin lekplats med gungor, rutschkana och en hinderbana.

erikshester gård minigolf

Den stora nyheten förra sommaren var minigolf-banan. Jag har inte hunnit prova den än men William och Johan spelade en runda i somras. Känner jag William rätt så kommer det bli minst en minigolf-runda varje gång vi är nere i Vetlanda och hälsar på i sommar.

erikshester gård

Erikshester Gård har öppet lördagar och söndagar kl 11.00 – 17.00. De öppnar för säsongen idag den 26 maj och den sista helgen de håller öppet under sommaren 2018 är helgen 25-26 augusti.

Mer information finns på deras hemsida och deras Facebook-sida.

Du kanske också vill läsa de här inläggen

4 Kommentarer

TravelAnna 26 maj, 2018 - 20:25

Vilket fantastiskt vackert ställe! Och så roligt att du har personlig anknytning dit genom släkten. Det ser ut som Sverige och svensk sommar i ett nötskal. 🙂

Svara
Ann-Louise 28 maj, 2018 - 20:22

Ja, det är verkligen en underbar plats! Längtar tills jag får åka dit och fika för första gången i sommar. 🙂

Svara
En oplanerad övernattning i Nässjö när man egentligen borde packa... - Från Stad till Strand 1 juli, 2018 - 23:39

[…] William och jag passade nämligen på att åka ner till min mamma i Vetlanda över helgen. Dels för att vi ville åka dit innan vi åker till USA i två veckor, dels för att hon har supersöta kattungar som vi ville träffa och framför allt för att vi behövde hjälpa henne med lite olika inköp med mera. Vi passade även på att fika på vårt favoritställe Erikshester Gård. […]

Svara
Roadtrip i södra Sverige fokus Småland - den ultimata guiden 8 maj, 2021 - 12:30

[…] Vi har en sann fikaexpert i vårt community av resebloggare och det är Ann-Louise på Från stad till strand. Och utöver fikaexpert är hon dessutom från Småland och utnämner Eriksheters Gård utanför Vetlanda till Smålands bästa fika. Jag rekommenderar självklart att ni kikar in hos Ann-Louise här för mer bilder och text från Erikshesters Gård. […]

Svara

Lämna gärna en kommentar