San Francisco cable car

10 saker att göra i San Francisco

av Ann-Louise

Jag älskar San Francisco och har varit där ett tiotal gånger på semester men också flera gånger i jobbet. San Francisco är nog den vackraste stad jag varit i och det finns hur mycket som helst att se och göra här. Jag har listat mina 10 favoriter nedan.

Golden Gate Bridge

Det finns förmodligen inte någon vackrare bro än Golden Gate och är man i San Francisco så är det ett måste att ta sig dit och antingen köra över bron med bil eller ta en promenad en bit ut på bron. Det blåser ofta ganska rejält så efter att ha gått en bit så brukar jag ångra mig och promenera tillbaka igen men då har man i alla fall varit där. Om du inte har bil så finns det bussar som du kan åka hit. Jag har bland annat åkt buss hit från Fisherman’s Wharf.

Golden Gate Bridge i dimma San Francisco
Golden Gate-bron
Golden Gate Bridge San Francisco

Fisherman’s Wharf och Pier 39

Fishermans Wharf och Pier 39 är väldigt turistigt men också väldigt mysigt och det är jättetrevligt att  promenera omkring här en stund och titta på havet, på sjölejonen, titta i alla butiker och äta något gott. Här finns en hel del olika mer eller mindre kända restauranger, bland annat Hard Rock CaféBubba Gump Shrimp Company och Boudin. På den sistnämnda, Boudin, kan du äta gudomligt god clam chowder i en skål gjord av bröd.

Fisherman's Wharf San Francisco
Fisherman’s Wharf
Clam Chowder på Boudin San Francisco
Clam Chowder på Boudin

Senast vi var där åt vi middag på Wipeout Bar & Grill på Pier 39. Jag hade inte jättehöga förväntningar eftersom det alltid har sett ut som en turistfälla när jag gått förbi där men vi var trötta och orkade inte leta utan det fick bli första bästa ställe. Och både hamburgaren och Margaritan var riktigt goda så vi gick därifrån mätta och belåtna.

Fishermans Wharf San Francisco
Fisherman’s Wharf

Cable Cars

Att åka de kända spårvagnarna är också ett måste. Kliv på vid vändplatsen längst ned på Powell Street (mot Market Street, utanför GAP) tidigt på morgonen. Var gärna där redan 07.00 för senare blir köerna oändligt långa och vem vill stå flera timmar i kö när man kan använda tiden till att utforska staden istället.

Cable Car Lombard Street San Francisco
Cable Car vid Lombard Street

Det kostar 7 USD att åka en resa och jag brukar åka med en cable car ner till Fishermans Wharf och sedan ta en vanlig MUNI tillbaka till Market Street, dels för att man inte behöver vänta i kö för att åka med den, dels för att det bara kostar 2,50 USD att åka med en vanlig MUNI-spårvagn.

Muni car San Francisco
En Muni Streetcar som man kan ta från Fisherman’s Wharf tillbaka ned till Market Street.

Lombard Street

Världens krokigaste gata kallas den, Lombard Street. Passa på att hoppa av spårvagnen här (om du åker med linjen Powell-Hyde) och promenera upp och ner för gatan innan du fortsätter promenaden nedför backen till Fishermans Wharf. Allra roligaste är det förstås om man kan åka bil nedför kurvorna på Lombard Street vilket jag gjorde för några år sedan när vi bodde hos släktingar som ägnade en eftermiddag åt att köra oss upp och ned för alla backiga gator (jag höll i mig hårt!) och då även passade på att ta en tur nedför Lombard Street.

Lombard Street San Francisco
Övre delen av Lombard Street.
Lombard Street San Francisco
Och så här ser det ut när man kommit ned för gatan.

Coit Tower

Coit Tower ligger på Telegraph Hill. Det kostar 8 USD per vuxen (billigare för barn) att ta hissen upp till toppen där du har en fantastisk utsikt över staden.
Från Coit Tower är det sedan en trevlig promenad ned till Pier 39 eller till Embarcardeo.

Coit Tower San Francisco
Coit Tower sett från Washington Square Park.

Union Square

Runt det här torget finns den mesta shopping du kan tänka dig. Macy’s, Saks Fifth Avenue, Nieman Marcus, Apple och många fler affärer. Före eller efter shoppingen, eller kanske både och, är det trevligt att slå sig ned på någon av torgets serveringar med något gott att dricka och äta. Jag kan också rekommendera att åka upp till Cheesecake Factory som ligger högst upp i Macy’s. Maten är egentligen inget vidare och väntetiden på ett bord är ofta lång, speciellt om du kommer på kvällen, men drinkarna är goda och utsikten från uteserveringen är helt fantastisk så därför brukar jag/vi alltid gå hit när vi är i San Francisco.

Union Square San Francisco
Union Square.
Union Square San Francisco

Många av de trevligaste hotellen ligger också här och ett riktigt landmärke vid torgets västra sida är Westin St. Francis. Här bodde jag några nätter för en hel del år sedan och det är ett helt ok hotell även om mitt rum var lite slitet och hotellet egentligen är alldeles för stort för min smak. Jag föredrar de mycket mindre hotellen som The Inn at Union Square och Chancellor Hotel som också ligger vid Union Square.

Westin St Francis San Francisco
Hotellet Westin St. Francis.

Promenera hela vägen från Market Street till Fisherman’s Wharf

Vi brukar alltid promenera i princip överallt i San Francisco, om vi inte ska riktigt långt bort från centrum. Det är bara framåt kvällen, om sonen är med och börjar bli trött i benen, som vi tar en spårvagn eller buss tillbaka till hotellet. Den allra bästa promenaden, som vi gör varje gång, är att promenera från Market Street hela vägen ner till Fisherman’s Wharf. Det är uppförsbackar och nedförsbackar och till slut belönas man med en helt fantastisk utsikt över San Francisco Bay.

Fishermans wharf ship

Det allra enklaste är att starta promenaden vid korsningen Market Street/Powell Street, där spårvagnarna vänder. Sedan följer man bara Powell Street hela vägen tills man kommer fram till Fisherman’s Wharf. Senaste vi gick den sträckan tog det cirka 45 minuter fast då gick vi lite extra snabbt eftersom vi skulle träffa vänner på Fisherman’s Wharf och hade en tid att passa. På vägen kan man till exempel ta en titt på den vackra kyrkan Saints Peter and Paul Church som ligger vid Washington Square Park. Därifrån är det också nära till Coit Tower.

 Saints Peter and Paul Church
Saints Peter and Paul Church i Washington Square Park. Coit Tower i bakgrunden.

Men dessförinnan hinner man förstås också promenera genom Chinatown även om Powell Street ligger lite i utkanten av Chinatown. Vill man promenera genom huvudgatan så ska man istället välja att gå Grant Avenue ned mot hamnen. Den går dock inte raka vägen som Powell Street utan man får svänga av och ta Stockton Street den sista biten.

Chinatown San Francisco

Painted Ladies

Dessa hus känner man bland annat igen från TV-serien Huset Fullt. De är också en av de mest välfotograferade platserna i San Francisco och om man står en ganska högt upp i Alamo Square Park så kan man ta riktigt härliga bilder med de vackra husen i förgrunden och San Franciscos skyline i bakgrunden. Hit kommer du enklast med Muni linje #21 westbound och hållplatsen ligger i hörnet av Hayes Street och Steiner Street.

Painted Ladies San Francisco
Painted Ladies (inskannad bild från mitt första besök i San Francisco hösten 1998).

När du ändå är här kan du även passa på att besöka området Haight-Ashbury och Golden Gate Park som ligger några kvarter västerut.

Yerba Buena Gardens

Yerba Buena Gardens är en oas precis söder om den hektiska Market Street. Här finns en park, flera muséer och Metreon där du hittar restauranger, biografer samt Target. Om vädret är fint är det mysigt att köpa med sig mat från något av matställena i Metreon och sitta i parken och äta. 

Yerba Buena Gardens
Yerba Buena Gardens när det hölls en Jenny Lind-festival där i somras.

Westfield San Francisco Centre

När du är i en storstad som San Francisco måste du förstås även passa på att shoppa lite. Det finns mängder av affärer överallt men i Westfield San Francisco Centre, som ligger på Market Street precis mittemot Powell Street där spårvagnarna vänder, finns det mesta samlat på ett ställe. En stor food court i källaren, stora kedjor som Nordstrom och Bloomingdals och butiker som American Eagle Outfitters, Abercrombie & Fitch, Victoria’s Secret, Banana Republic och många fler. I källarvåningen finns även en stor mataffär, Bristol Farms, om du vill köpa med snacks hem till hotellrummet.

Westfield San Francisco Centre
Westfield San Francisco Centre

Har du någon favorit i San Francisco som jag inte tagit med i den här listan? Tipsa gärna i kommentarerna.

Läs även mitt inlägg om 13 bra hotell i San Francisco.

Du kanske också vill läsa de här inläggen

10 Kommentarer

Johanna 18 juni, 2017 - 22:08

såå bra! 🙂 blev jättesugen på komma dit nu, mindre än en vecka kvar!

Svara
Ann-Louise 19 juni, 2017 - 14:06

Du kommer få det toppen – San Francisco är en underbar stad!

Svara
Våra sommarplaner - Från Stad till Strand 19 maj, 2018 - 09:23

[…] efter att få visa Johan och William alla mina favoritplatser där. Vi avslutar med ett par dagar i San Francisco innan det är dags att flyga hem till Sverige […]

Svara
Åtta favoritplatser i USA - Från Stad till Strand 17 juni, 2018 - 16:37

[…] av shopping och en fantastisk utsikt från San Franciscos alla kullar. Läs gärna mina bästa San Francisco-tips om du vill veta vad man kan göra i den här härliga […]

Svara
13 bra hotell i San Francisco - Från Stad till Strand 24 juni, 2018 - 22:12

[…] Läs alla mina hotellrecensioner och mina bästa tips om saker att göra i San Francisco. […]

Svara
Hemma efter två härliga veckor i Kalifornien - Från Stad till Strand 5 augusti, 2018 - 22:52

[…] söndags tog vi oss ner till San Francisco vilket tog dryga sex timmar fast det ser nära ut på kartan. Linda och Tony körde oss till Sonoma […]

Svara
San Francisco calling - 11 dagar av cityhäng och utflykter | Resa medvetet 14 oktober, 2018 - 06:57

[…] till strand har listat hennes favoritsaker att göra i San […]

Svara
Lite mera rosa - Cornelia Tonéri 21 april, 2019 - 19:09

Åh äntligen har jag satt mig ett glas rosé och läst detta inlägg. Jag kommer att skriva ut det på jobbet på tisdag och ta med det när vi åker. Om en månad imorgon 🙂 så mycket bra tips! Tack!

Svara
Ann-Louise 23 april, 2019 - 10:12

Åh vad det lät gott med ett glas rosé! 🙂 Ni kommer få det fantastiskt i San Francisco, det är en så vacker stad.

Svara
Jorden runt dag två - a Travel diary - lite mera rosa 25 maj, 2019 - 05:45

[…] helt nedskriven. Jag har läst på i min guidebok och framför allt har jag lusläst Ann-Louise 10 saker att göra i San Francisco. Men tanken med en extra dag när vi avbokade bilen var att jag skulle sätta ihop planen under […]

Svara

Lämna gärna en kommentar