Lickershamn Gotland TIllbakablick på 2019

En utflykt till Lickershamn på norra Gotland

av Ann-Louise

När vi var på Gotland de första dagarna på sommarlovet förra året så tillbringade vi större delen av tiden i Visby. Men eftersom vi hade med oss hyrbil så passade vi också på att göra en utflykt lite längre norrut på Gotland. Målet för utflykten var det otroligt mysiga fiskeläget Lickershamn.

Grausne Norra Raukområde

Jag ville väldigt gärna se raukar medan vi var på Gotland och om man svänger av till vänster strax innan man kommer fram till Lickershamn så finns det ett tiotal raukar där. Området heter Grausne Norra Raukområde. Här finns en parkeringsplats och det finns också bänkar och bord om man har med sig fika.
Länk till karta.

Rauk Lickershamn Gotland
Raukar Lickershamn Gotland
Rauk Lickershamn Gotland
Rauk Lickershamn Gotland

Lickershamn och Jungfrun

När vi kom ner till den lilla hamnen i Lickershamn så låg dimman tät. Vår plan var att promenera ut till rauken Jungfrun i naturreservatet Jungfruklint. Med sina elva meters höjd är Jungfrun Gotlands högsta rauk. Rauken står på en klippa och med klippan inräknad sträcker den sig hela 27 meter över havet.

Dimma Lickershamn Gotland
Magiskt vackert med dimman.
Lickershamn Gotland
Lickershamn Gotland
Lickershamn Gotland

Vi följde skyltarna från fiskeläget ut mot Jungfrun och gick och gick på en stig genom en vacker skog. Men vi hittade ingen rauk. Vi kunde höra folk prata i närheten och gissade att vi var nära Jungfrun men såg ingen väg som ledde dit. Så vi gick tillbaka till utgångspunkten och provade en annan stig med samma misslyckade resultat. Den tredje stigen vi försökte oss på ledde oss inte heller till någon rauk. Vi testade också att hitta rätt med hjälp av Google Maps men mobiltäckningen var inte den bästa. Så när vi hade irrat omkring i nästan en timma och ätit upp allt vårt medhavda godis gav vi upp och gick tillbaka.

Gotland
Vi hittade inte till Jungfrun men väl till den här vackra platsen.
Lickershamn Gotland
Utsikt mot Lickershamn.
Gotland

När vi kom tillbaka till fiskeläget hade dimman lättat. Och vad såg vi då om inte Jungfrun. Så vi fick i alla fall se rauken på långt håll men vi är fast beslutna att åka tillbaka till Lickershamn och göra ett nytt försök att hitta fram till Jungfrun så att vi kan se den på nära håll också.

Rauk Jungfrun Gotland
Rauk Jungfrun Lickershamn Gotland
Här ser man Jungfrun längst till vänster.
Lickershamn Gotland
Men bara en timma tidigare var rauken helt omöjlig att upptäcka i dimman.
Blå Blommor Gotland

Innan vi åkte tillbaka till Visby promenerade vi runt i Lickershamn och fotograferade den idylliska miljön. De flesta bodarna i fiskeläget är från 1930-talet men det finns även ett par bodar som man tror är från 1700-talet. Gillar man fisk och skaldjur så är detta den perfekta platsen om man vill köpa med sig mat. Vi valde dock att åka vidare för att försöka hitta mat någonstans på vägen tillbaka till Visby.

Vill man bada så finns det både en sandstrand och en klapperstensstrand. Det finns även tre fornborgar i närheten. Några hundra meter från fiskeläget finns även en semesterby med stugor och camping om man skulle bli sugen på att stanna här lite längre. Jag skulle inte ha något emot att bo här ett par dagar och få vakna upp i den här underbara miljön varje morgon.

Lickershamn Gotland
Lickershamn Gotland
Lickershamn Gotland
Lickershamn Gotland
Lickershamn Gotland
Blå blommor Gotland

Du kanske också vill läsa de här inläggen

4 Kommentarer

Lena i Wales och Spanien 3 juni, 2020 - 10:09

Fantastiskt bilder från ett vackert Gotland!
Har besökt ön några gånger, finns så mycket att se.
Ha det bra!

Svara
Ann-Louise 3 juni, 2020 - 18:04

Tack! Kul att du gillar bilderna. Gotland är så fint och det finns så mycket mer jag vill upptäcka där.

Svara
Ditte 4 juni, 2020 - 20:17

Vilken fin tur och väldigt vackra bilder. I Lickershamn har vi varit men för länge sen. Under några år tillbringade vi somrarna på Gotland.och även på vackra Fårö. Här på ön finns så mycket att se och upptäcka-
Hoppas att vi nu kanske kan ta en tur till Gotland i sommar.

Svara
Ann-Louise 4 juni, 2020 - 23:06

Tack! Gotland är verkligen fint. Det finns så mycket mer som jag vill se där. Vi kommer nog satsa på en Gotlandsresa nästa år, den här sommaren blir det Öland istället nu när vi åter får resa fritt i Sverige.

Svara

Lämna gärna en kommentar