House of Knowledge Jaume Plensa

Gatukonst och släktforskning i Borås

av Ann-Louise

Helgen som gick tillbringade jag i Borås. Textilstaden som förr var mest känd för sin postorderverksamhet men som nu blir mer och mer känd för alla skulpturer och väggmålningar som finns runt om i staden. Jag var dock inte där för att titta på utomhuskonsten utan för att jobba på Släktforskardagarna som hölls i Borås Kongress.

Peeta Street art borås

Strax bredvid högskolan finns denna street art av av konstnären Peeta.

Swedish Dream av konstnären Dulk.

Swedish Dream av konstnären Dulk.

Det brukar sägas att Borås är Sveriges regnigaste stad, ungefär på samma sätt som Seattle anses vara USA:s regnigaste stad. När jag klev av tåget i Borås strax efter lunch i fredags så duggregnade det mycket riktigt och hela stan var grå. Framåt kvällen klarnade det upp och resten av helgen var vädret helt fantastiskt, dryga 25 grader och strålande sol.

Caroli kyrka borås

På bilden syns bland annat den pampiga Caroli kyrka.

Borås har en riktigt vacker järnvägsstation.

Borås har en riktigt vacker järnvägsstation.

Borås har också utsetts till en av Sveriges mest oromantiska städer av tidningen Allt om Resor. Jag måste dock säga att jag verkligen gillar det lilla jag hann se av Borås i helgen. Jag är svag för städer med med åar och floder och här slingrar Viskan sig genom staden. Det här var inte mitt första besök i Borås men det var det längsta och den gång som jag hunnit se mest av stan. Jag var här i jobbet för kanske femton år sen och sov över en natt men har inget minne av att jag hann se något av staden den gången. Sedan har jag kört igenom Borås otaliga gånger på väg mellan Vetlanda och Göteborg men aldrig haft orsak att stanna till.

House of Knowledge är gjord av Jaume Plensa.

House of Knowledge är gjord av Jaume Plensa och kanske den coolaste staty jag någonsin sett. Skulpturen kostade 15 miljoner kronor! Jaume Plensa har även gjort videoskulpturen Crown Fountain i Chicago.

House of Knowledge är gjord av Jaume Plensa.

Ända sedan min bloggkollega Lena i Wales skrev om Borås så har jag varit sugen på att åka dit och titta på alla statyer och väggmålningar. Därför blev jag väldigt glad när jag fick mitt nya jobb eftersom jag visste att det innebar att jag skulle få åka till Borås på Släktforskardagarna.

Erikshester

Vilket sammanträffande när jag använder min farfars gård som exempel på hur man söker i en församlingsbok och mässbesökaren säger ”Men där var jag ju och fikade i somras”! Hon syftade förstås på Erikshester Gårdscafé som jag skrivit om här i bloggen. (Bild från ArkivDigital.)

Bordalo II Big Trash Animals

Bordalo II har gjort det här konstverket som är en del i serien “Big Trash Animals”. Det finns i närheten av resecentrum i Borås.

Jag önskar att jag hade haft tid att promenera runt hela Borås och se all konst, men eftersom jag hade ett jobb att sköta så hann jag bara se några få konstverk under mina snabba lunchraster och ännu snabbare promenader till och från järnvägsstationen. Ett till besök i Borås står på önskelistan och då ska jag passa på att gå en guidad vandring så jag inte missar något. 2021 kommer man arrangera Skulpturbiennalen så det kan nog vara ett passande tillfälle att åka dit. Här kan du läsa mer om Street Art i Borås.

Skulpturen Catafalque av Sean Henry

Skulpturen Catafalque av Sean Henry står framför Borås Högskola.

Dalabjörn Borås

En gullig dalabjörn i närheten av Borås resecentrum.

Street Art Borås

Scandic Plaza Borås var mitt hem under två nätter och jag gillade verkligen det stora rummet och tapeterna med textiltema. Scandic drar sitt strå till stacken när det gäller miljön och städar numera rummet endast om du säger till i receptionen senast kl 23.00 kvällen innan. Min första tanke var ”men såklart jag vill ha städat” men jag insåg snabbt att det ju är fullständigt onödigt att städa ett rum där man bara ska sova i två nätter. Bra initiativ Scandic!

Mitt fina rum på Scandic Plaza i Borås.

Mitt fina rum på Scandic Plaza i Borås.

Bildkvaliteten i det här inlägget är kanske inte den bästa, jag hade med systemkameran men det fanns inte tid att ta fram den så alla bilder, förutom bilden från hotellrummet, är tagna mer eller mindre i farten med min vid det här laget urgamla iPhone. 

Du kanske också vill läsa de här inläggen

8 Kommentarer

Eva/ Leva som Eva 29 augusti, 2019 - 06:58

Trevligt att läsa! Ja, Borås har verkligen lyft sig, säger jag som bott nästgårds hela mitt liv. Några andra sevärda ställen är Textilmuseet och Abecita konstmuseum.

Svara
Ann-Louise 29 augusti, 2019 - 11:09

De museerna får jag se till att hinna med att besöka nästa gång jag åker dit!

Svara
Johnny Friskilä 29 augusti, 2019 - 10:31

Borås är jättetrevligt. Skrev också ett inlägg därifrån för ett tag sedan, med fokus på just gatukonsten. Underbart!

Svara
Ann-Louise 29 augusti, 2019 - 11:40

Ska genast leta reda på ditt inlägg och läsa det. Gatukonst är helt fantastiskt, det borde finnas mycket mer sånt i alla städer.

Svara
Ditte 29 augusti, 2019 - 19:55

Borås är ju också känd för all sin allmänna konst. Och gatukonsten här är ju speciell. Jag gillar den verkligen. Ja, det gamla epitetet ”textilstad.” hänger kanske också kvar.
Trevligt med ett släktforskningsbesök här.

Svara
Ann-Louise 29 augusti, 2019 - 22:20

Ja, det får bli fler besök i Borås framöver så att jag hinner se all konst som staden har att erbjuda!

Svara
Lena i Wales 4 september, 2019 - 11:58

Vad kul att jag kunde inspirera dig genom mitt inlägg och tack för länken!

Svara
Ann-Louise 6 september, 2019 - 20:55

Ja, innan jag hade läst ditt inlägg så tror jag inte att jag riktigt hade koll på hur mycket intressant det fanns i Borås. 🙂

Svara

Lämna gärna en kommentar