Dinosaur Ridge Denver Colorado

I dinosauriernas fotspår i Colorado

av Ann-Louise

Väster om Denver, vid den del av Klippiga Bergen som kallas Front Range, finns Dinosaur Ridge som är ett spännande utflyktsmål för hela familjen. Det är en av världens mest berömda platser när det gäller att titta på fossiler från dinosaurier och här finns mer än 300 fotspår från dinosaurier. Några exempel är Triceratop,  Iguanodon och Brontosaurus.

Iguanodon Dinosaur Ridge denver colorado

Fotspår efter en Iguanodon.

Camarasaurus Dinosaur Ridge Denver Morrison Colorado

Fossil efter en Camarasaurus.

Redan 1877 hittades fossiler efter några av de mest välkända dinosaurerna, Stegosaurus. Apatosaurus, Diplodocus och Allosaurus. Dessa dinosaurier levde under Juraperioden för 150 miljoner år sedan. Genom arkeologiska utgrävningar har man sedan hittat många fler förhistoriska fossiler, fotspår och ben.  En hel del fossiler upptäcktes också när vägen West Alameda Parkway byggdes 1937. De dinosaurier man då hittade spår efter levde för 100 miljoner år sedan under Kritaperioden.

Ornithomimus Dinosaur Ridge denver colorado

Spår efter en Ornithomimus.

Hadrosaurus Dinosaur Ridge Denver Morrison Colorado

Här har en Hadrosaurus passerat.

Dinosaur Ridge Denver Colorado

1973 blev området utsett till Morrisson Fossil Area National Natural Landmark och 1989 bildades sammanslutningen Friends of Dinosaur Ridge som verkar för att bevara området och utbilda allmänheten om de fossiler och lämningar som finns i området.

Ripple Marks Dinosaur Ridge Denver Colorado

Det här kallas ”Ripple Marks” och visar förvittringen från vattenströmmar.

Dinosaur Ridge Denver Colorado

Spännande fotspår.

Dinosaur Ridge Denver ColoradoJag  var här 2006 med mina släktingar som bor utanför Denver. Jag hade inte läst på så mycket om Denver innan jag åkte dit så utflykten till Dinosaur Ridge kom som en trevlig överraskning. Jag hade ingen aning om att det fanns fossiler från dinosaurier här eller att området runt Denver är känt för sina fossiler. Nu när jag skrev det här inlägget och läste på lite om Dinosaur Ridge så inser jag att vi inte riktigt såg allt som finns att se så jag är sugen på att åka tillbaka och utforska mer av området. Jag gissar att det också skulle vara spännande för William, även om han till skillnad från många av sina kompisar aldrig hade någon riktig ”dinosaurie-period” när han var liten.

Palmblad Dinosaur Ridge Denver Morrison Colorado

Fossil efter palmblad.

Dinosaur Ridge Denver Colorado

Man kan besöka följande områden: Dinosaur Track Site, Crocodile Creek, Ripple Marks, Dinosaur Bone Site och Brontosaur Bulges.

Brontosaurus Dinosaur Ridge denver colorado

Utbuktningen är efter en Brontosaurus fotsteg!

Brontosaurus Dinosaur Ridge denver colorado

Även här kan man se en utbuktning där en Brontosaurus har gått.

Brontosaurus Dinosaur Ridge denver colorado

Och ytterligare ett Brontosaurus-fotspår.

Det finns också guidade bussturer i området (ingår i inträdesavgiften) samt ett informationscenter med en utställning om de olika dinosaurier som hittats på Dinosaur Ridge. Här finns också ett område där barn kan gräva efter dinosaurieben och fossiler. Självklart finns det också en butik där man kan köpa med sig souvenirer.

Triceratops Trail Dinosaur Ridge Denver Colorado
Triceratops Dinosaur Ridge denver colorado

De tre bilderna ovan är tagna vid Triceratops Trail som ligger strax norr om Dinosaur Ridge. På Triceratops Trail finns bland annat fotspår efter en Tyrannosaur med tre tår och efter Triceratops med fyra tår. Bilden ovan visar en Triceratops fotspår.

Triceratops Trail Denver Colorado

Mina släktingar Peter och Beth undersöker fossil från en tran-liknande fågel.

De fossiler som finns på Triceratops Trail är från slutet av dinosauriernas tidsålder, för cirka 68 miljoner år sedan. Lite kuriosa, som inte har det minsta med dinosaurer att göra, är att Coors bryggeri ligger precis i närheten så den som gillar öl kan fortsätta utflykten med en tur i ölbryggeriet.

Avslutningsvis några fler bilder från området kring Dinosaur Ridge och utsikten därifrån.

Dinosaur Ridge denver colorado Dinosaur Ridge denver colorado Dinosaur Ridge denver colorado Dinosaur Ridge denver colorado Dinosaur Ridge denver colorado Dinosaur Ridge denver colorado

Solrosor Dinosaur Ridge Denver Morrison Colorado

Adress: 16831 W Alameda Pkwy. Morrison, CO 80465
Pris: $10 för vuxna (från 12 år) och $8 för barn som är 3-11 år. Om man inte vill åka den guidade bussturen och inte heller vill titta på utställningen så är det gratis att promenera omkring på egen hand både på Dinosaur Ridge och Triceratops Trail.
Öppet: Alla dagar utom Thanksgiving, juldagen och nyårsdagen. För exakta öppettider besök The Friends of Dinosaur Ridges hemsida.

Du kanske också vill läsa de här inläggen

2 Kommentarer

Eva på rucksack 20 januari, 2019 - 19:35

Vad häftigt! Jag har sett dinosauriefotspår på andra ställen i USA, men inte alls så många och så välbevarade som det är här! Lägger till det på bucketlisten! ?

Svara
Ann-Louise 20 januari, 2019 - 22:50

Ja, det fanns verkligen väldigt många spår här och allt var väldigt tydligt markerat också så man slapp stå och fundera över vilken typ av spår man tittade på. Jag kan verkligen rekommendera ett besök där! 🙂

Svara

Lämna gärna en kommentar