Amtrak Saint Louis

USA:s fem vackraste tågresor

av Ann-Louise

Att se USA från ett tågfönster är ett väldigt trevligt sätt att resa och många av tågen kör genom en otroligt vacker natur med fantastisk utsikt från tåget. Följande fem tågresor anses vara de vackraste i USA och jag är benägen att hålla med.

Coast Starlight

Coast Starlight trafikerar sträckan mellan Los Angeles och Seattle. Det är en knappt 222 mil lång tågresa. Under delar av resan kör tåget utmed Highway One och Stilla Havskusten, sedan passerar det San Francisco-området och längre norrut Kaskadbergen i Oregon. I staten Washington kan man njuta av utsikten över Mount Rainier och Puget Sound.

Jag har åkt delar av den här sträckan, från Eugene i Oregon till Olympia i Washington. När jag får möjlighet vill jag gärna åka resten av sträckan, speciellt den norr om Los Angeles där tåget kör precis vid havet. Jag kan tänka mig att det är en fantastisk utsikt där om man lyckas få plats på rätt sida av tåget.

Coast Starlight åker igenom följande stater: Kalifornien, Oregon och Washington. Tåget stannar vid 29 stationer.

Läs mer om Coast Starlight på Amtraks hemsida

Coast Starlight Amtrak USA:s fem vackraste tågresor
Coast Starlight och Stilla Havet. Bild från Amtraks hemsida.

California Zephyr

California Zephyr heter tåget som kör mellan Chicago och San Francisco. Det är en drygt 392 mil lång resa. Som jämförelse så är Sverige drygt 157 mil från norr till söder… Tåget passerar bland annat genom Klippiga bergen, vackra Utah, bergskedjan Sierra Nevada samt Donner Pass. Jag har åkt hela vägen, det tog 60 timmar men tiden gick förvånansvärt fort eftersom det fanns så mycket att se genom tågets panoramafönster.

California Zephyr åker igenom följande stater: Illinois, Iowa, Nebraska, Colorado, Utah, Nevada och Kalifornien. Tåget stannar vid 37 stationer.

Läs mer om California Zephyr på Amtraks hemsida

USA:s fem vackraste tågresor amtrak California Zephyr
Från California Zephyr kan man bland annat se vackra Glenwood Springs.

Pacific Surfliner

Pacific Surfliner är namnet på det tåg som kör mellan San Luis Obispo och San Diego. Det är en 56,5 mil lång tågresa och här är havet den främsta sevärdheten från tåget. Jag har åkt sträckan mellan Los Angeles och San Diego, flera gånger åt båda hållen, och det är otroligt vackert att åka utmed Stilla Havet.

Pacific Surfliner åker enbart i Kalifornien. Tåget stannar vid 27 stationer.

Läs mer om Pacific Surfliner på Amtraks hemsida.

USA:s fem vackraste tågresor
Utsikt från Pacific Surfliner, någonstans mellan Oceanside och Anaheim.

Cascades

Cascades är tåget som tar dig från Eugene i Oregon till Vancouver i Kanada. Den här resan är bara 25 mil men under resans gång hinner du passera både djupa skogar och Puget Sound. Om vädret är klart kan du även se Olympic Mountains. Jag har åkt en del av sträckan, från Eugene till Olympia men skulle gärna vilja göra om den tågresan och fortsätta norrut ända till Vancouver. Om du ska åka med det här tåget, se då till att inte gå av för tidigt. Det finns nämligen två stationer med namnet Vancouver. Dels slutstationen i Kanada men även en station i södra Washington.

Cascades åker genom Oregon, Washington samt British Columbia i Kanada. Tåget stannar vid 18 stationer.

Läs mer om Cascades på Amtraks hemsida

USA:s fem vackraste tågresor
Cascades. Bild från Amtraks hemsida

Empire Builder

Empire Builder kör den 355 mil långa sträckan från Chicago till Seattle och Portland i västra USA. I Spokane i Washington delar tåget upp sig i en tåglinje mot Seattle och en till Portland. Här åker man västerut i pionjärernas fotspår och järnvägen går till viss del utmed ”Lewis and Clark National Historic Trail”. Om du tittar ut genom tågfönstret kommer du se Mississippifloden, slätterna i North Dakota och åka över bron Gassman Coulee Trestle (se bilden nedan). Du kommer även åka igenom Glacier National Park och då gäller det att sitta i tågvagnen med panoramafönster så att du inte missar något. Knappt halvvägs kommer du att befinna dig på Nordamerikas geografiska mittpunkt. Den ligger nämligen i den lilla staden Rugby i North Dakota.

Jag har åkt Empire Builder från Seattle till Minneapolis och det jag minns bäst var just Glacier National Park och Rugby. Dock var jag lyckligt ovetande om att tåget åkte på Gassman Coulee Trestle, en bro som jag tycker ser riktigt läskig ut.

Empire Builder kör genom följande stater: Illinois, Wisconsin, Minnesota, North Dakota, Montana, Idaho, Washington och Oregon. Tåget stannar vid 46 stationer.

Läs mer om Empire Builder på Amtraks hemsida

Amtrak Gassman Coulee Trestle USA:s fem vackraste tågresor
Empire Builder kör över Gassman Coulee Trestle. Bild från Amtraks hemsida.

Tågresorna ovan körs av Amtrak som är USA:s motsvarighet til SJ. Det finns även andra tåg, som till exempel museitåg, som också kör utmed mycket vackra sträckor. Det får bli ett annat blogginlägg så småningom.

Har du åkt tåg i USA och vilken sträcka tyckte du i så fall var vackrast?

Här kan du läsa mer om mina upplevelser när jag åkt tåg i USA.

Du kanske också vill läsa de här inläggen

4 Kommentarer

Emmi - explorista.se 20 januari, 2019 - 15:51

Gud så fint! Har inte tänkt så mycket på att åka tåg i USA, men det kanske man skulle göra! Hade varit kul att ta sig runt på det sättet och ett bra alternativ till roadtrip vissa sträckor. 🙂

Svara
Ann-Louise 20 januari, 2019 - 18:26

Ja, det är faktiskt supermysigt att åka tåg i USA. Fördelen jämfört med roadtrip är ju att alla i sällskapet kan njuta av utsikten, till skillnad från när man kör bil då en person alltid måste vara koncentrerad på själva körandet.

Svara
Marias Memoarer 24 mars, 2019 - 21:18

åh, säkert helt fantastiska vyer genom tågfönstret på alla dessa rutter 🙂 Själv är jag främst sugen på att tåga genom Schweiz just nu 🙂

Svara
Ann-Louise 24 mars, 2019 - 21:36

Ja, det verkar vara otroligt fint att åka tåg i Schweiz också! När man börjar läsa om tågresor så hittar man genast massor med rutter som man skulle vilja åka!

Svara

Lämna gärna en kommentar