Old Sacramento

Old Sacramento

av Ann-Louise

Om du har vägarna förbi Sacramento så ska du inte missa att stanna till och besöka Old Sacramento State Historical Park. Det ligger i centrala Sacramento ned mot Sacramento River. Här finns fler än 50 historiska byggnader från guldrushens dagar på 1850-talet. Det är ganska turistigt men ändå väldigt mysigt och speciellt roligt om man reser med barn. Trottoarer av trä, fantastiskt vackra byggnader, roliga affärer och gigantiska godisaffärer med Saltwater Taffy och Caramel Apples. Jag har varit här tre gånger och tycker fortfarande att det är spännande att komma hit och promenera omkring på gatorna och upptäcka nya saker.

Big Four House i Old Sacramento
Big Four House i Old Sacramento

Bilden ovan visar ett hus som kallas ”Big Four House” och byggdes 1851-1852. Det var här som Collins Huntington, Mark Hopkins Jr, Leland Stanford och Charles Crocker grundade Central Pacific Railroad som var en del av den första transamerikanska järnvägen som gick från Kalifornien ända till Chicago.

Sonens favoritställe i Old Sacramento var just tågmuseet California State Railroad Museum där vi tillbringade flera timmar. Här finns massor av tåg, allt från riktigt gamla tåg till supermoderna tåg. Många av dem kan man gå in i. Ett av tågen hade en restaurangvagn där de olika borden var dukade med olika menyer från olika tidsperioder och det var riktigt intressant att se hur det ändrat sig. Det finns också en museibutik och om du har ett barn som gillar Thomas Tåget så kommer du kunna hitta massor att köpa. Det finns även en lekavdelning där barnen kan leka med olika leksakståg, framför allt Thomas Tåget.

California State Railroad Museum
California State Railroad Museum ser inte så roligt ut från utsidan men är fantastiskt när man väl kommer in.

Museet är öppet dagligen kl 10 – 17. Inträdet är 10 dollar för vuxna och 5 dollar för barn som är 6 -17 år. Barn som är fem år och yngre går in gratis. Det är väl värt pengarna och jag går gärna hit igen nästa gång jag besöker Sacramento.

California State Railroad Museum
Tåg utanför järnvägsmuseet.

Vi åt en jättegod lunch på Joe’s Crab Shack som ligger nere vid floden. Jättegod mat även om personalen var lite förvirrad och långsam.

Joe's Crab Shack Sacramento
Joe’s Crab Shack

När det gäller hotell i Sacramento så gillar jag Sheraton Grand Sacramento Hotel som visserligen ligger en liten promenad från Old Sacramento men som är väldigt mysigt och trevligt med fina rum.

Det kanske inte är så många som känner till att Sacramento är Kaliforniens huvudstad och man kan besöka State Capitol som dock inte ligger i Old Sacramento utan en bit därifrån. Staden är dock inte större än att man kan promenera överallt.

Om du vill ta dig vidare från Sacramento med tåg så kan du enkelt göra det då man från Sacramento kan åka fyra olika Amtrak-linjer både söderut, norrut, västerut och österut. Österut så går tåget Cailfornia Zephyr till Chicago, precis som den första transamerikanska järnvägen från 1860-talet. Delvis följs den historiska rutten än idag även om man byggt om stora delar av järnvägen och på vissa ställen även ändrat vilka orter den passerar igenom. Jag har åkt hela sträckan fast från Chicago till Sacramento men det får bli ett separat blogginlägg så småningom.

Delta King, hotel och restaurang i Old Sacramento
Delta King, hotel och restaurang i Old Sacramento

Du kanske också vill läsa de här inläggen

2 Kommentarer

Hotelltips: The Citizen Hotel i Sacramento - Från Stad till Strand 9 oktober, 2018 - 19:20

[…] centrum i Sacramento och bara fyra kvarter från California State Capitol Museum. Vill man besöka Old Sacramento, vilket jag definitivt tycker man ska göra om man är här, så tar det cirka en kvart att […]

Svara
William - 10 år och 17 resor - Från Stad till Strand 10 november, 2018 - 19:49

[…] vi med två dagar på Disneyland. Därefter mysiga dagar med släkten i Turlock innan vi besökte Sacramento tillsammans med Williams jämnåriga släkting som är barnbarn till min syssling, Allra sist var […]

Svara

Lämna gärna en kommentar