La Pedrera Casa Mila Barcelona Gaudi

Mina fem bästa spartips för att ha råd med fler resor

av Ann-Louise

Det kostar ju en del att ha resandet som sitt stora intresse. Därför tänkte jag dela med mig av mina fem bästa spartips för att ha råd med lite fler resor:

1: Regelbundet sparande

Det är förstås det första och viktigaste tipset. Spara så mycket du kan avvara varje månad och sätt in på ett speciellt konto där du sparar pengar till din nästa drömresa. Jag har ett konto som jag döpt till Resekonto där jag sätter in pengar som är öronmärkta för just resor. Så småningom, eller kanske ganska snart till och med, så kommer jag skapa ett nytt sparkonto och där kommer jag spara pengar som ska användas till en riktig drömresa när jag fyller femtio om några år.

maldives
Målbilden för sparandet till femtioårsresan. Bild från Pixabay.

2: Sälj sånt du inte använder/behöver

Bara under det senaste halvåret så har jag sparat ihop mer än 7 000 kr till vår reskassa genom att sälja kläder och annat på Tradera. Framför allt Williams urvuxna kläder men även sånt som jag jag spontanköpt och sedan insett att jag aldrig kommer använda. Här slår man två flugor i en smäll, mindre prylar hemma samtidigt som man får en slant till resekontot.

3: Tjäna poäng hos ditt favoritflygbolag

Självklart ska man vara medlem hos det eller de flygbolag/flygallianser som man oftast flyger med. Jag är medlem hos SAS, Lufthansa, Norwegian, British Airways samt Virgin America och JetBlue i USA. Men det är bara hos SAS som jag på allvar anstränger mig för att samla poäng eftersom vi oftast flyger med dem. För att verkligen maximera poängintjäningen så har jag även ett SAS Eurobonus Mastercard så att jag får poäng på allt jag handlar med kortet. Det innebär att när jag bokar och betalar en resa med mitt Mastercard så får jag dels de vanliga Eurobonuspoängen för resan men även Extrapoäng för att jag använt mitt SAS Mastercard vid betalningen.
Om du samlar poäng hos SAS kan du även få poäng när du beställer saker från till exempel Adlibris, CDON och andra webbshoppar vilket jag brukar försöka komma ihåg att utnyttja.

Jag har haft mitt Eurobonusmedlemskap sedan 2000 och hittills hunnit med att plocka ut 19 flygbiljetter betalda med Eurobonus-poäng, varav flera resor till USA. Jag har dock inte använt alla 19 bonusbiljetterna själv utan på senare år har jag även använt mina poäng för att betala för Johan och William när vi rest tillsammans.

TIPS: Se till att alla familjemedlemmar är medlemmar i bonusprogrammen så att ni kan hjälpas åt att tjäna poäng. SAS hade tidigare en funktion där man som familj kunde spara på ett gemensamt konto, en funktion som de tyvärr tog bort för något år sedan, men funktionen finns hos flera andra flygbolag. Hos SAS kan man nu föra över poäng mellan familjemedlemmars konton mot en kostnad.

La Pedrera Casa Mila Barcelona Gaudi
Vår flygresa till Barcelona i februari 2016 betalades med Eurobonuspoäng.

4: Använd Coop-kortet

Om du har ett Coop-kort och använder det för att tjäna poäng när du handlar på Coop med flera ställen så får du poäng som sedan kan omvandlas till Eurobonuspoäng som du kan använda för att köpa biljetter hos SAS. De senaste gångerna vi har bokat biljetter hos SAS med bonuspoäng har det fattats några poäng och då har det varit perfekt att kunna byta Coop-poängen mot Eurobonus-poäng. 10 000 Coop-poäng blir 1 000 Eurobonus-poäng när man växlar poängen. Ibland har Coop även kampanjer så att man får mer Eurobonuspoäng än i vanliga fall. Det går snabbt att göra överföringen och poängen finns på ditt Eurobonuskonto minuten efteråt.

Vill man maximera poängintjäningen så går man via Coops erbjudandesida när man ska boka sin charterresa med TUI. Om man registrerar sitt Coop-nummer vid bokningen av resan hos TUI så får man nämligen Coop-poäng och då kan man omvandla dem till Eurobonuspoäng och få ut mesta möjliga resande. Man får 1 poäng per krona på resans totalpris och dessa poäng sätts in på Coop-kortet efter att man rest iväg.

När vi åkte till Kroatien i augusti bokade jag resan hos TUI och gick via Coops medlemsportal vilket innebär att jag tjänade cirka 25 000 Coop-poäng. Dessa Coop-poäng har jag nu omvandlat till Eurobonuspoäng. Jag tjänade samtidigt också poäng hos TUI då jag betalade resan med mitt TUI-kort. Dessa poäng går att använda som delbetalning vid framtida resor med TUI.

spartips utsikt tui family life bellevue resort rabac
Utsikten från vårt hotell i Kroatien.

5: Spara till gratis hotellnätter

Jag bokar nästan alltid hotell på Hotels.com där man får en gratisnatt att utnyttja efter var tionde bokat natt. På så sätt har vi kunnat bo gratis på hotell flera gånger. Ja, eller nästan gratis i alla fall eftersom man fortfarande får betala eventuella skatter. Den gratis hotellnattens värde är ett snittvärde av de tio hotellnätter som du har bokat för att få din gratisnatt så natten har olika värde beroende på hur dyra/billiga hotell du har bott på de senaste tio nätterna.

Spartips axiom hotel san francisco
Axiom Hotel i San Francisco, ett av de hotell där vi utnyttjat en gratisnatt från Hotels.com.

Ibland bokar jag även hotell på MrJet eller Orbitz och då får man istället en summa pengar som kan användas till nästa bokning (eller sparas). Jag gillar egentligen gratisnätterna bäst men fördelen med systemet hos MrJet och Orbitz är att man inte behöver vänta tills man bott tio nätter utan kan använda den intjänade summan redan nästa gång man bokar hotell.

Vilka är dina bästa spartips för att ha råd med fler resor? 

Följ min blogg med Bloglovin

Du kanske också vill läsa de här inläggen

2 Kommentarer

Anna, New York - My Bite of the Big Apple 15 november, 2017 - 19:40

Smarta tips! Kanske skulle återuppväcka vårt Coopkort igen. 🙂 Jag använder flera av tipsen men borde gå med i fler lojalitetsprogram hos flygbolagen.

Själv lever jag billigt i vardagen i min lilla småstad och kan på så sätt få mer över till resor: jag cyklar till mitt kontor, äter sällan lunch ute, går sällan på krogen och handlar inte på ”fina gatan”. Shoppar i stället loss på outlet under mina New York-resor. 🙂

Svara
Ann-Louise 16 november, 2017 - 21:49

Ja visst hjälper det mycket att leva billigt i vardagen, och så är det ju så mycket roligare att shoppa i New York än hemma i Sverige. 🙂

Svara

Lämna gärna en kommentar