Hogsmeade Village Islands of Adventure Orlando

Resor med Harry Potter-tema

av Ann-Louise

Idag firas den internationella Harry Potter-dagen och vad kan då passa bättre än ett inlägg om resor med Harry Potter-tema. Här kommer några tips på ställen för äkta Harry Potter-nördar och det som dessa platser har gemensamt, förutom Harry Potter, är att de står på vår önskelista över platser vi gärna vill åka till.

Universal Studios Orlando

Jag var på Universal Studios i Orlando för 19 år sedan, på den tiden fanns det bara en park och inte en enda skymt av Harry Potter. Nu finns det tre parker och Harry Potter är i högsta grad närvarande på två av dem. 2010 öppnade The Wizarding World of Harry Potter – Hogsmeade på Universal’s Islands of Adventure och några år senare, 2014, byggde man ut Harry Potter-världen med The Wizarding World of Harry Potter – Diagon Alley som ligger i Universal Studios Florida. Hogwarts Express tar besökarna mellan de båda parkerna.
Förutom Hogwarts Express och dess båda stationer finns följande åkattraktioner:

  • Flight of the Hippogriff
  • Harry Potter and the Forbidden Journey
  • Harry Potter and the Escape from Gringott

Man kan bland annat äta på Three Broomsticks, Hog’s Head,The Hopping Pot och Leaky Cauldron och det finns förstås flera affärer med Harry Potter tema, bland annat Ollivanders där man kan köpa en egen trollstav.

Något som kanske inte är så välkänt är att det från början var tänkt att Harry Potter-världen skulle ligga i Magic Kingdom på Walt Disney World i Orlando. Disney drog sig dock ur förhandlingarna och Universal fick istället rättigheterna att använda Harry Potter-temat i sina nöjesparker.

resor med Harry Potter-tema

Universal Studios Orlando. (Bild från Unsplash.)

Universal Studios Hollywood

Universal Studios i Los Angeles finns The Wizarding World of Harry Potter med två åkattraktioner:

  • Flight of the Hippogriff
  • Harry Potter and the Forbidden Journey

Här kan man även äta på Three Broomsticks eller Hog’s Head och det finns flera olika affärer med Harry Potter-tema. Jag är lite sugen på att besöka Universal Studios Hollywood när vi ska till Los Angeles i sommar, men samtidigt känns det som att det kan vara värt att spara pengarna till en resa till Florida eftersom Harry Potter-området är mycket större i Universal-parkerna i Orlando.

resor med harry potter-tema

Universal Studios Hollywood. (Bild från Unsplash.)

Warner Bros. Studio Tour London – The Making of Harry Potter

Strax nordväst om London, i Leavesden, hittar man Warner Bros. Studio Tour London – The Making of Harry Potter. Detta var den huvudsakliga inspelningsplatsen för de åtta filmerna och här får du se miljöerna där filmerna skapades, de kostymer som skådespelarna hade på sig och annan rekvisita från filmerna. Allt som visas är original från filminspelningarna. Jag har flera bekanta som varit här på sistone och när jag sett deras bilder blir jag väldigt sugen på att ta med mig William och åka hit.

Resor med Harry Potter-tema

Warner Bros. Studio Tour London – The Making of Harry Potter. (Bild från Wikimedia.)

King’s Cross Station, London

På King’s Cross Station hittar du Plattform 9¾. Det var härifrån som Harry Potter och hans vänner tog Hogwarts Express till skolan. Passa på att ta en selfie med bagagevagnen som är på väg in genom väggen. Mellan 9.00 och 21.00 finns det en professionell fotograf på plats som kan fotografera dig med en halsduk i ditt elevhems färger. Fotot kan man sedan köpa i Harry Potter-affären som ligger precis bredvid. Självklart kan du också ta ett kort själv helt gratis och det kan du göra när som helst på dygnet.

Resor med Harry Potter-tema

Plattform 9¾. (Bild från Unsplash.)

Edinburgh

Av alla resor med Harry Potter-tema så är nog detta den jag allra helst vill göra så snart som möjligt. Att åka till Edinburgh och promenera i Harry Potters fotspår. Ja eller kanske snarare J.K. Rowlings fotspår. I Edinburgh kan man bland annat besöka Victoria Street som var inspirationen till Diagon Alley i Harry Potter-böckerna. På Greyfriars Kirkyard kan man se Lord Voldemort/Tom Riddles grav. George Heriot’s School är förebilden för Hogwarts skola och ett par minuters promenad från skolan ligger caféet The Elephant House som kallas för Harry Potters födelseplats därför att J.K. Rowling ofta satt där och skrev i början av sin karriär.

victoria street edinburgh

Victoria Street i Edinburgh. (Bild från Pixabay.)

Det finns många fler platser med koppling till Harry Potter, både inspelningsplatser och platser som varit inspiration till miljöer i böckerna, så det blir kanske fler inlägg på det här temat så småningom.

Vill du läsa mer så kan jag också rekommendera bloggen Fantasy Dining som har många inlägg om just resor med Harry Potter-tema.

Du kanske också vill läsa de här inläggen

Lämna gärna en kommentar