Meny
Bray Irland
Europa / Irland

11 platser jag drömmer om att besöka på Irland

Under en pandemi där sjukdomsfallen ökar istället för att minska och där restriktionerna blir fler och strängare för varje vecka är det för tillfället inte läge att resa någonstans. Men drömma kan man alltid och just nu drömmer jag allra mest om Irland. Vi har en resa bokad dit i mars 2021 men jag har inte så stora förhoppningar om att den kommer att bli av. Irland är ett av de tre länder inom EU som UD fortfarande avråder från att resa till (de andra två är Estland och Lettland). Avrådan gäller i nuläget till den 2 december 2020.

Dublin är en av mina favoritstäder som jag har besökt elva gånger hittills men det finns så otroligt mycket mer som jag vill se på Irland. Här är några av de platser som jag bildgooglar och drömmer om just nu.

Giant’s Causeway

Giant’s Causeway ligger på Antrimkusten i Nordirland. Här finns mer än 40 000 polygonformade basaltstenar. De allra flesta stenarna är formade som hexagoner. Giant’s Causeway kom till efter ett underjordiskt vulkanutbrott för cirka 60 miljoner år sedan.

Giant's Causeway Irland
Giant’s Causeway. Bild från Unsplash.

Cliffs of Moher

 Cliffs of Moher ligger på Irlands västkust, söder om Galway. Detta är en av Irlands mest besökta platser och det man kommer för att titta på är de dramatiska klipporna som stupar rätt ner i Atlanten.

Cliffs of Moher Irland
Cliffs of Moher. Bild från Pixabay.

Doolin

Ibland, eller rättare sagt ganska ofta, räcker det med att jag ser ett foto i förbigående för att jag ska vilja besöka en plats. Just så var det med Doolin på Irlands västkust. Jag fick se en bild på ett underbart rosa hus och bestämde mig genast för att hit måste jag åka någon gång. Bortsett från det rosa huset så är Doolin känt som den irländska folkmusikens hemstad.

Doolin Irland
Det gulliga rosa huset i Doolin, Irland. Bild från Pixabay.

Skellig Michael

Ett besök på ön Skellig Michael har stått på min önskelista sedan jag såg Star Wars: The Force Awakens för fem år sedan. I filmen har Luke Skywalker tagit sin tillflykt till den avlägsna planeten Ahch-To och scenerna är inspelade på Skellig Michael.

Skellig Michael Irland
Skellig Michael. Bild från Unsplash.

Galway

Galway ligger också på Irlands västkust och även här finns det färgglada hus som lockar mig. Staden anses vara Irlands kulturella hjärta och ett centrum för traditionell musik och teater.

Galway Irland
The Long Walk, Galway. Bild från Unsplash.

Cobh

Det finns en hel del färgglada hus på Irland och Cobh är ytterligare ett exempel på var man kan hitta dem. Bara det är en orsak till att jag vill åka dit men Cobh är också känt som en viktig hamnstad och många är de irländare som emigrerat till Amerika via hamnen i Cobh. Detta var också den sista hamn som Titanic la till vid innan fartyget sjönk i Nordatlanten den 15 april 1912. Inte långt från Cobh ligger Cork, Irlands näst största stad, som jag också gärna vill besöka.

Cobh Irland
Cobh, Irland. Bild från Unsplash.

Adare

Till Adare, söder om Limerick, vill jag åka av en enda orsak. Här finns de gulligaste hus jag sett och det är inte konstigt alls att Adare kallas för Ireland’s prettiest village. Efter att ha promenerat runt och fotograferat alla hus skulle det passa bra att sova en natt på lyxiga hotellet Adare Manor.

Adare Irland
En affär i Adare. Bild från Pixabay.

Dingle

Dingle är en halvö på Irlands sydvästra kust och enligt National Geographic ska det vara ”den vackraste platsen i världen”. Här finns bland annat vandringsleden Dingle Way som ser ut som rena drömmen för den som gillar att vandra i vackra landskap.

Dingle Irland
Magiskt vackert på Dingle-halvön. Bild från Unsplash.

Kinsale

Den historiska hamn- och fiskestaden Kinsale på södra Irland är bland annat känd för sina färgglada hus. Förutom färgglada hus, som är något av ett tema när jag drömmer om Irland, kan man bland annat besöka fästningen Charles Fort från 1682.

Kinsale Irland
Färgglada hus i Kinsale. Bild från Pixabay.

Hook Lighthouse

Jag är väldigt förtjust i fyrar och Hook Lighthouse är världens äldsta fyr som fortfarande är i drift! Fyren är hela 800 år gammal och i normala fall öppen för besökare men för närvarande stängd på grund av corona-pandemin.

Hook Lighthouse Irland
Hook Lighthouse. Bild från Unsplash.

Belfast Castle

Det lär finnas mer än 30 000 slott och slottsruiner på Irland och jag vill besöka många av dem. Men högst upp på min lista just nu står vackra Belfast Castle med sina rosa detaljer. Det här slottet är ett måste när jag någon gång i framtiden kommer till Nordirland.

Belfast castle
Belfast castle. Bild från Pixabay.

Vilka platser på Irland drömmer du om att besöka?

Jag har tidigare skrivit några inlägg om Dublin och fler kommer så småningom. Missa inte heller att läsa om vår fina vandring mellan Greystones och Bray i januari i år. Bilden högst upp i inlägget kommer från Bray.

14 Kommentarer

 • FREEDOMtravel
  19 november, 2020 at 07:57

  Irland är underbart! Vi har besökt ett helt gäng av dessa platser (när vi husbilade runt Irland) men inte alla. Skellig Michael försökte vi ta oss ut till, men det är inte så enkelt. så det misslyckades.

  Svara
  • Ann-Louise
   19 november, 2020 at 17:34

   Jag kommer ihåg när ni skrev i bloggen om att ni inte kunde ta er ut till Skellig Michael och har förstått att det inte är helt enkelt att komma dit. Jag hoppas ändå att vi kan lyckas någon gång och att ni också får en ny chans att åka dit.

   Svara
 • Mia
  19 november, 2020 at 20:49

  Vilka pärlor! En del kände jag till, andra var nya för mig. Vandring på Dingle låter ju ganska oemotståndligt och Skellig Michael ser ju nästan inte verkligt ut… Eftersom skolan jag jobbar på samarbetar med en skola i Ballina har jag fått en försmak av den västra delen av Irland och längtar efter att kunna upptäcka mera. Till Galway har jag varit på en dagsutflykt och till och med en grå vardag i november var det musik överallt. Kan tänka mig att det blir nästan väl mycket trängsel under turistsäsongen, men på så sätt fungerade november bra. 😉 Julmarknad var det också!

  Svara
  • Ann-Louise
   19 november, 2020 at 21:52

   Vad roligt att du sett en del av västra Irland. Jag har bara hunnit med Dublin och en vandring söder om Dublin än så länge men ser fram emot att upptäcka mycket mer framöver bara man kan börja resa som vanligt igen. Har faktiskt bara varit på Irland under lågsäsong, november, december, januari och februari och tycker det är ett resmål som funkar bra även på vintern.

   Svara
 • Ditte
  19 november, 2020 at 21:51

  Irland skulle jag gärna besöka igen. En del här i inlägget känner jag igen. Annat inte. Skottland också och sedan Wales som jag ännu inte besökt. Men visst drömmer jag också om att kunna resa igen. Vi hade en fantastisk, specialdesignad resa resa till delar av Afrika på gång och med safari utanför de stora turistparkerna. Så den längtar vi till i första hand. Men nu är det bara att satsa på att vara hemma och göra det så bra som möjligt.

  Svara
  • Ann-Louise
   19 november, 2020 at 22:06

   Ja, Skottland och Wales vill jag också till. Och många andra platser också förstås. Men nu gäller det att ha tålamod ett tag och desto härligare kommer det förhoppningsvis bli sen när man äntligen kan resa igen.

   Svara
 • 4000mil
  20 november, 2020 at 08:51

  Har besökt några av dessa, men långt ifrån alla. Det skulle ha blivit Irland för oss igen i somras, men nej resan ställdes förstås in.

  Svara
  • Ann-Louise
   20 november, 2020 at 21:56

   Vi får hoppas att både ni och vi kommer iväg till Irland när pandemin är över. Vi har ju som sagt bokade biljetter i mars men jag tvivlar på att det kommer vara läge att åka då.

   Svara
 • Janne
  20 november, 2020 at 22:30

  Håller med. Irland ligger på min lista. Fast min höjdskräck kanske inte låter mig gå ut på de där klipporna 😀

  Svara
  • Ann-Louise
   22 november, 2020 at 12:54

   Ja, man får kanske hålla sig på lite avstånd från kanten i alla fall, tillräckligt nära för att se utsikten men tillräckligt långt bort för att inte ramla ner. 🙂

   Svara
 • Lena i Wales och Spanien
  22 november, 2020 at 10:58

  Intressant!
  Jag har varit en hel del på ön Irland, både i republiken Irland och Nordirland, som ju tillhör UK. En fantastisk ö!
  Har besökt de flesta av ställena du nämner, men inte Skilling Michael, Hook Lighthouse och Belfast Castle. Så jag har några få ställen kvar att besöka på Irland.
  Staden Belfast är mycket intressant!
  Skön söndag!

  Svara
  • Ann-Louise
   22 november, 2020 at 12:55

   Kul att du sett så många av platserna! Belfast är jag väldigt intresserad av att besöka någon gång i framtiden, har läst en del om staden och den verkar mycket intressant precis som du säger. Ha en skön söndag du också!

   Svara
 • Beatrice ♡
  23 november, 2020 at 08:51

  Åh,vad vackert! Irland är på något vis speciellt.

  Svara
  • Ann-Louise
   23 november, 2020 at 16:41

   Håller med dig om att Irland är speciellt!

   Svara

Lämna en kommentar