Meny
Lucka 1 Burano Venedig
Italien / Venedig

Burano – den färgglada ön utanför Venedig

När vi planerade vår resa till Venedig var en av mina drömmar att hinna åka ut till ön Burano men jag trodde inte att vi skulle hinna med det eftersom vi bara hade en och en halv dag i Venedig. Men att se de viktigaste sevärdheterna i Venedig gick snabbare än väntat och helt plötsligt hade vi tid att ta båten ut till Burano och vi behövde inte ens känna oss stressade utan hade gott om tid på oss att utforska ön. För mig var Burano höjdpunkten på vistelsen i Venedig och en plats som jag redan drömmer om att återvända till.

Burano

Burano ligger uppe i övre högra hörnet, vid den röda markören.

Namnet Burano kommer från ”Porta Boreana” som betyder ungefär ”stadens norra dörr”. Ön lär ha varit bebodd sedan 639 efter Kristus. Burano och öarna runt omkring användes som skyddsplats för befolkningen i Venedig när Attila och hans hunner attackerade staden.

Burano

burano karta

Karta över Burano (Google Maps)

Ön är allra mest känd för sina färgglada hus och om man tittar noga så ser man att en del har matchat färgen på sin tvätt (som oftast hänger på tork utanför husen) med färgen på huset. En del har även matchat sin båt, som ligger förtöjd i kanalen utanför huset, i samma färg. Jag hittade många mysiga små hus, de flesta rosa, där jag gärna skulle flytta in och bosätta mig.

burano venedig

burano venedig

Legenden berättar att de fiskare som bodde på ön målade sina hus i olika färger för att det skulle vara lättare att se husen och hitta hem när de var långt borta med sina fiskebåtar, speciellt när det var dimmigt. Man får inte måla sitt hus i vilken färg man vill. Om man vill måla om sitt hus måste man skicka en förfrågan till den lokala regeringen och de meddelar då vilka färger som är tillåtna för just det huset.

Burano Venedig

burano venedig

Ön är också känd för sitt spetshantverk och det finns flera butiker där man kan köpa spets men också se hur den görs. Det finns till och med ett museum om spets. Fiske är också en viktig sysselsättning för de cirka 3 000 personer som bor på Burano.

burano venedig

Det lutande tornet i Burano

Det lutande tornet syns på långt håll när man närmar sig ön med båt. Tornet byggdes mellan 1703 och 1714 och tillhör den närliggande kyrkan San Martino. När jag googlade efter information om tornet så hittade jag en Wikipedia-sida som listar alla världens lutande torn och jag måste erkänna att jag inte hade en aning om att det fanns så otroligt många. Bara i Venedig med omnejd finns fyra lutande torn.

Pizzeria Spaghetteria Bar Sport

Pizzeria Spaghetteria Bar Sport

Vi hade kollat upp lite matställen på Tripadvisor på väg ut till ön men några av de bästa hade lång väntetid och vi hamnade till slut på Pizzeria Spaghetteria Bar Sport som visade sig vara ett mycket bra val. Vi åt en gudomligt god pizza och till och med William, som vanligtvis brukar hävda att han inte gillar pizza, tyckte det var väldigt gott. Priset var också rimligt, våra pizzor kostade mellan 7 och 8 euro.

burano venedig

burano venedig

Båtresan till Burano tar cirka 40 minuter från Venedig. Man tar Vaporetto linje 12 från från F.te Nove. Båtarna går var tjugonde minut mitt på dagen och tidtabellen hittar du här. Båtbiljetten kostar 7.50 € och gäller i 75 minuter. Om du har köpt ett dagskort eller flerdagarskort så gäller de även för den här båtresan. Vi åkte hit vid lunchtid och båten ut till ön var fullsatt men det är förstås betydligt färre turister här än inne i Venedig. Med andra ord är det här en perfekt utflykt om man tröttnat på att trängas med andra turister vid Markusplatsen.

burano venedig

burano venedig

Det finns några hotell på ön om man skulle vilja stanna lite längre. För de allra flesta räcker det förmodligen att åka hit över dagen från Venedig. Jag blev dock så förälskad i den här lilla ön att jag absolut skulle kunna tänka mig att bo här åtminstone en natt någon gång i framtiden. Jag kan tänka mig att det är otroligt mysigt att vakna upp här och gå ut på en morgonpromenad runt ön innan båtlasterna med turister anländer.

fönster burano

Här kommer några fler av mina favoritbilder från denna vackra ö:

burano venedig

Burano Venedig

burano venedig

burano venedig

burano venedig

burano venedig